Vytisknout tuto stránku
út., 8. březen 2022 15:00

Hokejisté Montrealu se po skvělé jízdě v play-off trápí

Hokejisté Montrealu po prohraném zápase Hokejisté Montrealu po prohraném zápase Zdroj: © Douglas DeFelice-USA TODAY Sports
Montreal - Po loňské pohádce, ve které se hráči Montrealu Canadiens dostali po ne úplně výborné sezóně až do finále o Stanley Cup, přišla „studená sprcha“. Vloni v prvním kole prohrávali proti Torontu už 1:3 na zápasy, ale sérii dokázali otočit, a nastartovali tak skvělý příběh, jehož happy end odmítla až ve finále Tampa Bay, která tak mohla slavit obhajobu nejcennějšího hokejového poháru. Pro Montreal to však byl největší úspěch za posledních 28 let. Jedna z šesti nejstarších organizací NHL a zároveň s 24 Stanely Cupy ta nejúspěšnější v celé NHL naposledy pohár vyhrála v roce 1993 a po úspěchu v sezóně minulé si hodně slibovali i od té letošní.

Všechno to začalo nenápadně, po úspěšném play-off klub oznámil, že celou následující sezónu nebude z důvodu zranění k dispozici kapitán Shea Weber, poté vypluly na povrch i osobní problémy brankáře Careyho Price a zranění dalších důležitých hráčů Joela Edmundsona a Paula Byrona. Do sezóny 2021/2022 vstupoval Montreal s počtem sedmi zraněných hráčů. Nikdo v tu chvíli nevěděl, že na menší číslo se Canadiens v této sezóně nedostanou.
Montreal čekaly další zdravotní problémy a prohry. Vrcholem zmaru byl novoroční zápas s Floridou, ve kterém z důvodu zranění a karantény chybělo dokonce 24 hráčů a Canadiens nastoupili do zápasu pouze s neúplnými třemi formacemi. V tomto zápase byli k dispozici pouze 2 stejní hráči, kteří nastoupili do finále proti Tampě v loňském ročníku.
V podstatě celou sezónu se tým nachází na beznadějném posledním místě své divize i celé ligy. Jako první dostal výpověď generální manažer Marc Bergevin, který je oficiálně zodpovědný za neúspěchy a některá zvláštní rozhodnutí za posledních deset let. Nezachránilo ho ani druhé místo v minulé sezóně. Zanedlouho byl odvolán i hlavní trenér Dominique Ducharme, který Montreal vedl v 83 zápasech a v nich si připsal pouze 23 výher, 46 proher a 14 proher v prodloužení nebo nájezdech.
Ducharma nahradila na střídačce legenda NHL – Martin St. Louis. Držitel Stanley Cupu a vítěz Olympijských her 2014 má v roli trenéra zkušenosti pouze s mládežnickým hokejem, v NHL je to jeho premiéra a situace pro něj není zrovna jednoduchá. Hra Montrealu se však pod vedením St. Louise zlepšila a v 9 zápasech dokázal Kanadský velkoklub pětkrát vyhrát, ale možnost postupu do play-off už je pouze teoretická.
Změny nastaly také v hráčském kádru. Ofenzivní hvězda Tyler Toffoli byl vyměněn do Calgary za Tylera Pitlicka, Emila Heinemana a volby v draftu. Další na řadě mohou být obránci Ben Chiarot, Jeff Petry, nebo útočník Brandan Gallagher, o které bude před uzávěrkou přestupů velký zájem. Všichni čtyři zmínění hráči patřili v minulých sezónách k oporám týmu. Petry byl dokonce kandidát na cenu pro nejlepšího obránce minulé sezóny.
Jedinou záchranou pokažené sezóny může být první volba draftu 2022, ze které bude pravděpodobně vybrán velký talent Shane Wright. Pokud by nevyšla volba první, nemusel by to být velký problém. Letošní draft se zdá být na nadějné hráče velmi plodný. Mezi aspiranty na top10 draftu patří i Slovák Juraj Slafkovský, který se v pouhých 17 letech stal nejlepší hráčem Olympijských her v Pekingu. Dalším pozitivem může být pouze objev Michaela Pezzetty, který se jeví jako ideální bojovník do čtvrté formace, nebo kvalitní výkony mladíka Nicka Suzukiho, jenž jako jediný z týmu vyčnívá i v sezóně plné smůly a zmaru.

Zobrazeno 741 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. březen 2022 18:19
Lukáš Jakubíček

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste