Vytisknout tuto stránku
st., 20. duben 2016 00:15

Horní náměstí praskalo kvůli tvarůžkům ve švech

Olomouc – První ročník tvarůžkového festivalu přilákal masy lidí a padaly rekordy v počtu prodaných jídel i nápojů. Pořadatelé proto už teď  počítají s velkolepějším uchopením celé akce pro příští rok, aby se vyhnuli frontám.

Zájem o hanáckou sýrovou specialitu byl skutečně velký. Prodalo se bezmála osm tisíc porcí teplých jídel a dva tisíce moučníků z Tvarůžkové cukrárny, pětadvacet padesátilitrových sudů piva vytočil jen litovelský pivovar. Na Horní náměstí se přišlo v sobotu podívat minimálně deset tisíc lidí. Řady se mimo vystavěné stánky tvořily i v informačním centru v podloubí radnice, kde celoročně stojí tvarůžkový automat. Plno měly i restaurace okolo Horního náměstí. Spousty hostů také přilákala hudební vystoupení, ať už od hanáckých souborů nebo oblíbené kapely Stracené ráj, hrající „hanácké bigbít“.

„Tvrdili jsme už před akcí, že si olomoucké tvarůžky svůj speciální festival zaslouží, což se opravdu plně potvrdilo. Takový ohromný zájem ale nečekal nikdo z nás, je vidět, že akce založená na regionální gastronomii je pro veřejnost mimořádně přitažlivá,“ reagoval náměstek primátora Pavel Urbášek. „Bereme to jako jasný signál a závazek, abychom příští ročník pojali velkoryseji. Určitě mohu už teď slíbit větší počet prodejců a lepší rozmístění stánků, včetně využití Dolního náměstí. Uvažovat můžeme také o rozložení festivalu do dvou dnů.“

Zákazníci se dočkají i usnadnění orientace mezi stánky, a to díky jejich viditelnějšímu označení. Letošní ročník byl testovací. Pořadatelé i přítomní prodejci si v něm vyzkoušeli vydat za krátkou dobu spoustu jídel. Příští rok tak bude výzvou nejen pro organizátory, ale i další olomoucké restaurace.

Zobrazeno 1956 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:43
Lucie Kratochvílová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste