Vytisknout tuto stránku
út., 1. prosinec 2020 16:29

Hráči ze zámoří na extraligovém ledě. Jak se jim daří?

Filip Hronek a Filip Zadina v dresu Red Wings Filip Hronek a Filip Zadina v dresu Red Wings Zdroj: irozhlas.cz
Díky koronavirové situaci se fanouškům českého hokeje naskytl pohled na hráče, kteří za normálních okolností hrají v zámoří. Nejistá sezóna NHL totiž začne nejdříve 1. ledna, a to ještě s velkým otazníkem. Hráči jako Zadina nebo Hronek se proto rozhodli pro přípravu v České republice. Nejsou ale jediní, kteří tak učinili. Kdo ještě působí v extralize a jak se jim daří?

Filip Hronek (obránce, 15 zápasů - 14 bodů)
Obránce Filip Hronek, který minulé dvě sezóny stabilně hrál v NHL za tým Detroit Red Wings, na své mládežnické působiště nezapomněl a po čtyřech letech se vrátil do Hradce. Pod vedením olympijského vítěze Vladimíra Růžičky pomáhá týmu probojovat se na vrchní patra tabulky. Hronek zcela potvrzuje své kvality a v českém prostředí se mu opravdu daří. Během patnácti utkání posbíral čtrnáct bodů. Že by se nám zde zrodil nový Marek Židlický či Tomáš Kaberle?

Filip Zadina (útočník, 11 zápasů – 10 bodů)
Ačkoliv spoluhráč Hronka z Detroitu hokejově vyrůstal v Pardubicích, rozhodl se pro Třinec. Jeho kroky směrem k ocelářům jsou vcelku pochopitelné, protože na třinecké lavičce působí jako asistent trenéra jeho otec Marek Zadina. Teprve jednadvacetiletý snajpr stihl soupeřům nasázet již 6 gólů, z toho 3 jsou z přesilovek. Při svém posledním gólu předvedl parádní kličku, kterou obehrál svého kamaráda Hronka a vsítil nádherný gól mezi nohy brankáře.

Lukáš Jašek (útočník, 13 zápasů – 9 bodů)
Další třineckou posilou je Lukáš Jašek. Jašek za mlada působil ve Švédsku, kde se stihl vypracovat v platného útočníka. Poslední dva roky hrával v AHL za akademii Vancouveru. Po návratu do Třince se projevil jako platný nahrávač se sedmi asistencemi. V této sezóně dal i dva góly.

Josef Kořenář (brankář, 6 zápasů – 89,7 %)
Jihlavská Dukla již dlouhodobě odvádí skvělou práci v oblasti výchovy brankářů. Za vším stojí muž jménem Petr Jaroš. Pod jeho rukama prošlo mnoho hráčů, jako jsou David Rittich nebo Jakub Škarek. Dalším z nich byl právě i Josef Kořenář, který se dostal ve svých dvaceti letech do akademie týmu San Jose Sharks. Letos kryje záda Jaškovi a Zadinovi v Třinci.

David Kaše (útočník, 12 zápasů – 11 bodů)

Černý dres Karlových Varů hájí třiadvacetiletý David Kaše. Po vzoru staršího bratra Ondřeje se úspěšně prodral draftem v roce 2015 do týmu Filadelfie Flyers. Za letce stihl odehrát po boku Jakuba Voráčka šest utkání a hned ve třetím skóroval. Nezahálel ani v extralize a pomohl Energii jedenácti body ke čtvrté příčce v tabulce.

Jakub Lauko (útočník, 12 zápasů – 6 bodů)
Za Západočechy letos hraje i Jakub Lauko. Minulou sezónu odehrál na farmě Bostonu. Zde ho ale stíhala zranění, která vyvrcholila na MS juniorů. Po uzdravení má proto chomutovský odchovanec spoustu motivace hrát. Potvrzuje to statistika 0,5 bodu na zápas.

Dalšími hráči, kteří se letos na podzim představili v extralize jsou Matěj Chalupa (Mountfield HK), Jan Myšák (Verva Litvínov), Jiří Patera (Motor České Budějovice), Martin Kaut (Dynamo Pardubice), Jakub Zbořil (Kometa Brno), Filip chlapík (Sparta Praha), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Daniel Vladař (Dynamo Pardubice) a Libor Hájek (Kometa Brno).

Zobrazeno 664 krát
Naposledy upraveno: so., 5. prosinec 2020 15:11
Tomáš Kolátor

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste