Vytisknout tuto stránku
po., 9. březen 2020 15:47

Hranice si připomněly výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka

Tomáš Garrigue Masaryk Tomáš Garrigue Masaryk Zdroj: kultura-hranice.cz/akce/vyroci-narozeni-t-g-masaryka/
Hranice – V rámci 170. výročí narození prvního československého prezidenta se v pátek na tradičním místě u Masarykovy busty ve foyeru budovy Staré radnice uskutečnil pietní akt.

Akce, kterou každoročně pořádá město Hranice, vojenská posádka Hranice, Československá obec legionářská, TJ Sokol Hranice, Český svaz bojovníků za svobodu a Klub vojenských důchodců, proběhla od 10 hodin, vstupné bylo zdarma.

Vzpomínku na prezidenta Osvoboditele zahájil starosta města Jiří Kudláček. Ve svém proslovu poděkoval, že si příchozí udělali čas navzdory sychravému počasí a zúčastnili se této pietní akce. Poté za slavnostní hudby položil k Masarykově bustě květiny se stuhami v barvách vlajky České republiky. Na závěr zazněla státní hymna. Uctít památku našeho prvního československého prezidenta přišli nejen legionáři, vojáci a důchodci, nýbrž i několik desítek dalších lidí.

„Myslím si, že je správné, když si Masaryka připomínáme a učíme se o něm ve škole. Neměli bychom zapomínat, kdo to byl, a co udělal pro náš stát," pronesla jedna z nejmladších účastnic, žákyně základní školy.

Masaryk navštívil město Hranice v červnu roku 1924. Na vlakové nádraží tehdy dorazil za zvuku fanfár a výstřelů z děla, čímž byl patřičně uvítán. Následně zazněla hymna. Po přivítání nasedl Masaryk do ozdobeného automobilu a jel řadami jásajícího obyvatelstva do města. Před radnicí se setkal se starosty Hranic, Lipníka, Černotína a Potštátu, poté navštívil i vojenskou akademii a poobědval v Zrcadlovém sále. Při cestě zpátky k nádraží mu na rozloučenou zahrála venkovská kapela „Na tom pražském mostě“.

Tomáš Garrigue Masaryk byl český státník, vědec, filozof, sociolog, pedagog, politik a žurnalista, jenž se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel 14. září 1937 v Lánech. Byl poslancem rakouské říšské rady a univerzitním profesorem. Zasloužil se o vznik samostatného československého státu, posléze se stal prvním prezidentem Československé republiky. Masaryk byl celkově sedmnáctkrát navržen na Nobelovu cenu míru.

 

Zobrazeno 1101 krát
Naposledy upraveno: so., 14. březen 2020 17:46
Aneta Bartošíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste