Vytisknout tuto stránku
po., 29. březen 2021 14:58

Hudební uskupení zahraje živě přímo z refektáře

Pozvánka Pozvánka Zdroj: Facebook Klubu kultury UH
Současná situace kulturním akcím příliš nepřeje. Umělci se však snaží hledat různé alternativy, jak své koncerty a představení uskutečnit bez porušení vládních nařízení. Jednou z možností je živé vysílání prostřednictvím sociálních sítí. Na jeden z přímých přenosů se mohou těšit zejména milovníci hudby. Hudební spolek Umíme Hrát se rozhodl využít internet a alespoň poslední březnový večer se tak virtuálně přesune do našich domovů. Na kulturní zážitek se mohou zájemci těšit ve středu 31. března od 19:00 hodin.

Účastníky čeká jedinečný hudební i vizuální zážitek
Jelikož se vysílání koná v předvelikonočním období, ponese se v duchovní atmosféře. „Cílem tohoto koncertu není jen ukázat barokní, či romantickou hudbu v podání houslí, violoncella a cimbálu, ale také zprostředkovat duchovní zážitek s návazností na blížící se svátky spojené s křesťanstvím a vítáním jara,“ prozradil Jiří Pospíchal, organizátor akce a ředitel Základní umělecké školy v Uherském Hradišti.

O zajištění jedinečného večera se postará nevídaná kombinace smyčcových nástrojů ve spojení s cimbálem v duchu, který se na folklorním Slovácku vyskytuje ojediněle. Celkový dojem dokreslí netradiční prostory refektáře františkánského kláštera, odkud bude hudební skupina svůj koncert prostřednictvím online přenosu přes Facebook Live vysílat. Skladby proloží duchovním slovem Antonín Klaret.

Kapela si se současnou situací rychle poradila
Pro uskupení Umíme Hrát není situace žádnou novinkou. „Za celou naši probíhající kariéru jsme natočili a odvysílali desítky koncertů a skladeb, proto pro nás, jakožto profesionální hudebníky, není tato situace ničím výjimečná,“ zmínil Pospíchal. Příprava Velikonočního koncertu mu tedy díky předchozím zkušenostem zabrala od prvotní myšlenky přes nácvik skladeb a technické řešení pouhý jeden měsíc.

Za hladký průběh při realizaci všech koncertů Pospíchal vděčí zejména regionální televizní stanici TVS a Základní umělecké škole v Uherském Hradišti, ve kterých nachází stabilní podporu a spolehlivého partnera pro svou kapelu.

Internet přímý kontakt s publikem hudebníkům nenahradí
I přesto, že je možné koncertovat prostřednictvím internetových platforem, nelze plně divákovi vynahradit prožitek z živého koncertu. Z tohoto důvodu se členové kapely těší, až se situace rozvolní a budou mít možnost se se svými fanoušky opět setkat. „Jakmile nám to situace dovolí, tak seskupení Umíme Hrát, ale i Základní umělecká škola vyrazí do terénu a bude pokračovat v utváření kulturní tváře našeho města,“ dodal na závěr Pospíchal.

Zobrazeno 676 krát
Naposledy upraveno: pá., 2. duben 2021 15:36
Patricie Macelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste