Vytisknout tuto stránku
čt., 9. březen 2023 17:09

Inaugurace prezidenta Petra Pavla

Prezident České republiky Petr Pavel Prezident České republiky Petr Pavel Zdroj: Twitter
„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." tak dnes slíbil Petr Pavel při své inauguraci.

Dnešním datem 9.3.2023 se Petr Pavel stal 4. českým prezidentem. Ve dvě hodiny složil svůj prezidentský slib a po deseti letech vystřídal na hradě dnes již exprezidenta Miloše Zemana. Den inaugurace zahájil tehdy budoucí prezident Petr Pavel společným obědem s Milošem Zemanem a jejich manželkami. Poté ho čekala schůze s oběma parlamentními komorami, při které složil svůj prezidentský slib. Na schůzi nechyběl kromě exprezidenta Zemana a jeho ženy, ani exprezident Václav Klaus s jeho ženou Livií Klausovou, premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a jeho žena Helena Rychetská, nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová. Samotné inauguraci přihlíželo kolem 800 hostů. Na 3. nádvoří Pražského hradu mohli proces v živém vysílání sledovat běžní občané na velkoplošných obrazovkách.

Po odříkání prezidentského slibu si Petr Pavel podal ruku s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a následným podpisem tento slib potvrdil. Celý proces komentovala a provázela předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

"Budu považovat za úspěch, když se za dobu mého prezidentství zvýší počet lidí, kteří se nenechají odradit nejistotou. Když něčemu věříme, musíme vystoupit z komfortní zóny a jít za svým cílem i v případě, že šance na úspěch je malá, protože pokud člověk srdcem cítí, že to tak má být nebo když mu rozum říká, že je to tak správné, může sice jeho plán narazit jednou, dvakrát, ale nakonec se to povede." motivoval občany ve své řeči Pavel. "Jsme jeden tým a začít musíme společně." Prohlásil.

 

Zobrazeno 511 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2023 08:57
Monika Ošťádalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste