Vytisknout tuto stránku
po., 9. listopad 2015 20:34

Indonésie nadále bojuje s požáry

Indonésie - Lesní pořáry sužují Indonésii od konce října. Ačkoli se problémy s ohněm na tomto území řeší každoročně, letos situaci dramatizují nepřicházející srážky. Podle některých expertů jde o největší ekologickou katastrofu vůbec.

Tento rok požáry zesílilo ilegální vypalování lesů a jev El Niño (zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu a s tím související oteplení tamních vod, pozn. aut.), který způsobuje výjimečně suché období.

Sousední i vzdálené státy se situaci snaží zmírnit doposud největší hasičskou operací na ostrovech Borneo a Sumatra. I přes nasazení 32 letadel a vrtulníků a 22 000 hasičů se oheň takového rozsahu stále nadaří dostat pod kontrolu. „Pokud nezaprší, žádný lidský zásah nemůže požáry uhasit,“ sdělil malajský ministr životního prostředí Wan Junaidi a varoval, že požáry se mohou snadno dostat i do doposud nepostižených oblastí. Malajsie již omezila dopravu v několika částech země a uzavřela některé školy.

Kromě stromů hoří i samotná půda, a to kvůli obsahu hořlavé rašeliny, která po kontaktu s ohněm může doutnat několik týdnů. Do atmosféry se tak dostávají splodiny oxidu uhelnatého, metanu a dalších jedovatých plynů. Šířící se dým způsobuje také diplomatické spory se sousedními zeměmi.

Satelitní snímky kvůli husnému kouři nedokáží určit přesný rozsah požáru. Podle odborníků je alarmující především kontaminace atmosféry množstvím oxidu uhličitého. Požáry ničí také přirozené prostředí řady živočišných druhů a dosud nenalezené archeologické památky.

Zobrazeno 2117 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:26
Petr Vencl

Nothing to do here. Yet.

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste