Vytisknout tuto stránku
út., 13. duben 2021 19:33

Invaze českých brankářů do NHL. Letos se jich představilo už pět

Vítek Vaněček v dresu Washington Capitals Vítek Vaněček v dresu Washington Capitals Zdroj: nhl.com
V letošní sezóně naskočil na ledovou plochu rekordní počet gólmanů z České republiky. Více než pět českých brankářů se naposledy do NHL zapojilo v ročníku 2003–2004. Tehdy ještě hrál za Red Wings Dominik Hašek a svatyni Los Angeles strážil Roman Čechmánek. Pojďme se podívat na budoucí a současné brankářské talenty z Čech.

Vítek Vaněček
Rodák z Havlíčkova Brodu v letošní sezóně poprvé nakoukl pod pokličku NHL, když mu vedení Washingtonu na začátku roku umožnilo debut. Vaněček chytil svoji příležitost za pačesy a do nejlepší hokejové ligy světa vstoupil vítězně. Tehdy se blýsknul proti Buffalu a za svá záda pustil pouze jeden gól. Od té doby Vaněček plní v týmu roli jedničky. Za Caps již naskočil na ledovou plochu 29krát a z toho 17krát slavil vítězství. Minulý měsíc si připsal i svoji první nulu. Z ledu předčasně odcházel pouze dvakrát. Mezi nováčky je Vaněček na druhé příčce odchytaných zápasů. Před ním už je pouze Kevin Lankinen z Chicaga, který má o dva zápasy více. V celkovém žebříčku brankářů se Vaněček nachází na dvacátém prvním místě s úspěšností zákroků 91,33 %.

29 zápasů – 17 výher X 12 proher
Průměr 2,59 gólů za zápas
Úspěšnost zákroků: 91,33 %

Petr Mrázek
Carolina Hurricanes je jeden z týmů, který si dělá vysoké ambice na zisk Stanleyova poháru. Do začátku sezóny Canes nastoupilo s vyrovnanou brankářskou dvojicí Mrázek – Reimer. To ale nemělo dlouhé trvání a na konci ledna se Mrázek po srážce s vlastním spoluhráčem zranil. Stihl tak odehrát pouze tři zápasy. Poté podstoupil operaci pravého palce a byl mimo hru až do 4. dubna. Během zranění Mrázka vynikajícími výkony zastoupil nováček Alex Nedeljkovic. Po návratu tak Mrázek neměl vůbec jednoduchou pozici. Se vším se ale popral a hned v prvním utkání vychytal nulu. Nastoupil i do dalších utkání. Vypadá to tak, že s Mrázkem se do play off v Carolině počítá.

7 zápasů – 5 výher X 2 prohry
Průměr 1,47 gólu za zápas
Úspěšnost zákroků: 94,27 %

David Rittich
Jihlavský odchovanec neprožívá letos zrovna nejvydařenější sezónu. Za Calgary odehrál patnáct utkání a plnil pozici druhého brankáře. Vychytal výhru pouze 4krát a hned v sedmi utkáních inkasoval 3 a více gólů. V brance tedy dostával spíše prostor zkušenější Jacob Markström. Rittich byl ale na konci přestupového období vyměněn do Toronta. Český brankář tak poprvé změní své angažmá v NHL. Po přestupu má i větší šance na zisk Stanley Cupu, protože Toronto v čele s kanonýrem Matthewsem vévodí severní divizi a míří na nejvyšší mety. Rittich nahradí zraněného Andersena a po boku Campbella bude hájit modrobílé barvy.

15 zápasů – 4 výhry X 11 proher
Průměr 2,88 gólů za zápas
Úspěšnost zákroků: 90,37 %

Daniel Vladař
Boston si vybral Daniela Vladaře ve třetím kole draftu 2015. Od té doby působil převážně v nižších zámořských ligách. Jeho čas přišel až v letošním ročníku, protože dosavadní jednička Tuukka Rask se zranil a musel v utkání s Islanders po první třetině odstoupit. Od března tak Jaroslav Halák plní funkci jedničky a Vladař se Swaymanem se perou o místo dvojky. Český brankář má za bostonské medvědy v letošní sezóně pět startů. Naposledy zatím letos nastoupil proti Washingtonu, kde se utkal s již zmiňovaným Vaněčkem. Duel vyšel lépe pro washingtonského brankáře, protože Vladař inkasoval hned 8krát.

5 zápasů – 2 výhry X 3 prohry
Průměr 3,39 gólů za zápas
Úspěšnost zákroků: 88,59 %

Josef Kořenář
Prozatím posledním českým gólmanem, který v letošním ročníku NHL naskočil na ledovou plochu byl Josef Kořenář ze San Jose. V utkání proti Los Angeles Kings vlítnul do poslední třetiny a vedl si dobře. Pochytal všech 7 pokusů od soupeře a udržel si čisté konto. Nahrazuje tak prázdné místo, které vzniklo po Devanu Dubnykovi, který přestoupil do Colorada.

1 zápas – 1 výhra X 0 proher
Průměr 0 gólů za zápas
Úspěšnost zákroků: 100 %

Na svoji příležitost dále budou vyčkávat Jakub Škarek (New York Islanders), Jiří Patera (Vegas Golden Knights) a Lukáš Dostál (Anaheim Ducks). Poslední z trojice zmiňovaných měl k zápasu NHL nejblíže, když alespoň jako náhradník kryl záda v zápase s Minnesotou Millerovi. V letošním ročníku se s největší pravděpodobností nepředstaví  Pavel Francouz, který má problémy s dolní částí těla.

Zobrazeno 959 krát
Naposledy upraveno: út., 13. duben 2021 20:50
Tomáš Kolátor

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste