Vytisknout tuto stránku
st., 22. leden 2020 22:42

Jaké fantastické světy přinesou Vidoucí v letošním roce?

Trofej pro vítěze literární soutěže Vidoucí Trofej pro vítěze literární soutěže Vidoucí Zdroj: vidouci.cz
ČR a SR – Píšete fantasy povídky a rádi byste posunuli svou tvorbu dál? Časopis Pevnost, SFK Palantír a SFK Islington společně vyhlašují 17. ročník literární soutěže Vidoucí. Povídkovou literární soutěž, která je určená především pro začínající autory, kteří se nacházejí a ztrácejí ve svých vlastních fantasy, sci-fi či hororových světech. Autory, kteří by rádi nabrali nové zkušenosti a představili svou tvorbu i lidem, kteří je mohou obohatit.

Povídky bude totiž hodnotit odborná porota, která se bude skládat z redaktorů časopisu Pevnost, členů fantasy klubů Palantír a Islington, a také z pozvaných externích porotců. Výjimečnost Vidoucích spočívá zejména v tom, že soutěžící dostanou od porotců zpětnou vazbu, která je může posunout dál, či je nasměrovat, a to i přes neúspěch v soutěži.

Hlasování je opravdu speciální, jelikož probíhá za pomoci speciálně vyvinutého počítačového programu, který je tak dokonalý, že se jmenuje Hustoprogram. Hodnocení je dvoukolové, přičemž v prvním kole skupina Nezdolných porotců oddělí zrno od plev a vybere nejlepší povídky, které postoupí do kola druhého. V něm se pak již rozhodne o vítězi celé soutěže, který se nesmazatelně zapíše do síně slávy i v podobě publikované povídky na stránkách Pevnosti.

Podmínky, které musí autoři splnit, aby se se svým dílkem či dílem mohli soutěže Vidoucí účastnit:

• Soutěžní příspěvky musí být zaslány do půlnoci 31. 1. 2020 na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (do předmětu vepsat: „Vidoucí“).
• Povídky musejí být uložené ve formátu .doc, .docx nebo .rtf a soubor pojmenovaný stejně jako povídka (ovšem bez diakritiky).
• Nedoporučuje se používat neobvyklé fonty a formátování textu (například barvy nebo obrázky), porotcům se nic z toho nemusí zobrazovat správně.
• Musí být napsané v češtině nebo slovenštině.
• Povolený rozsah povídky je 1 800 až 54 000 znaků (včetně mezer, titulek se jménem povídky se nepočítá).
• Povídka musí jevit prvky fantastiky (sci-fi, fantasy či hororu s fantastickými prvky).
• Zaslány mohou být maximálně tři povídky od jednoho autora.
Tady se nachází soubor průvodky, který je nutno vyplnit dle pokynů a spolu se souborem s povídkou zaslat na email, jelikož povídky bez přiložené průvodky nebudou přijaty do soutěže.
• Autor se nesmí zúčastnit soutěže jako porotce.
• Zaslané povídky musí být původním autorským dílem soutěžícího.
• Povídky nesmí být prozatím nikde publikovány, ani zaslány do jiné dosud neuzavřené soutěže po celou dobu trvání aktuálně probíhajícího ročníku soutěže.
• Povídky musí být anonymní, tzn. veřejné přihlášení k autorství bude bráno jako porušení pravidel.

Konečné výsledky soutěže budou zveřejněny na slavnostní ceremonii na Festivalu Fantazie 2020 v Chotěboři. Pro další informace sledujte stránky vidouci.cz a Facebook Literární soutěž Vidoucí.

Zobrazeno 1161 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. leden 2020 12:16
Zlata Mašindová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste