Vytisknout tuto stránku
st., 30. březen 2016 18:57

Jeden svět v Olomouci už odstartoval

Olomouc - Filmový festival s lidkoprávní tematikou Jeden svět je zpět v Olomouci. Na filmy si návštěvníci mohou zajít do kina Metropol a Muzea Umění od úterý 29. března až do soboty 2. dubna. Kromě filmů se však mohou těšit na různé debaty, přednášku bývalého rektora univerzity Josefa Jařaba nebo koncert kapely Plees the trees v Jazz Tibet Clubu.

Hlavním tématem 17. ročníku mezinárodního festivalu je Hledání domova. Pořadatelé uvedou v Olomouci celkem 16 tuzemských i zahraničních filmů, které se tohoto tématu týkají. „To, jak definujeme domov, souvisí s naší životní zkušeností, s hledáním sebe sama a svého místa ve společnosti. Letošní dramaturgie Jednoho světa se snaží na téma nahlížet z mnoha různých úhlů," říká koordinátorka Jana Gajová. Filmy jsou rozděleny do jedenácti programových kategorií, mezi ně patří zmíněné Hledání domova, sekce Máte právo vědět, Moc médií, ale také nové kategorie Neklidná Ukrajina nebo Mezi druhý, která se zabývá komunikací mezi lidmi a jinými živočišnými druhy.

V úterý festival zahájil oceňovaný snímek Mallory Heleny Třeštíkové spojený s debatou s hlavní protagonistkou filmu Mallory Neradovou, drogově závislou matkou, která po narození syna dokázala zvrátit všechny nepřízně osudu. Dále se můžeme těšit například na Bábušky z Černobylu, studentské snímky poskládané do série iShorts: Hledání domova, film Zajatci o krizi na kyjevském Majdanu nebo film o afgánské raperce Sonita. 

Pořadatelé připravili také program pro žáky škol a pro seniory, který bude probíhat v dopoledních hodinách. Novinkou festivalu je také mobilní aplikace a možnost se na jednotlivé projekce přesouvat na zapůjčených kolech. Festival je totiž ekologický, a proto také připravil lepší způsob třídění odpadu a vegetariánský bufet pro diváky. 

Zobrazeno 2108 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:19
Veronika Ježíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste