Vytisknout tuto stránku
st., 22. červen 2022 10:15

Jubilejní festival Vyznání růžím v plně rozkvetlém rozáriu nabídl neopakovatelnou atmosféru a bohatý program

Olomoucké rozárium Olomoucké rozárium Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc
Olomouc - Výstavy květin, přednášky s tématikou růží, komentované prohlídky, květinová představení, tvořivé dílny pro děti i dospělé a zajímavá hudební vystoupení nabídl návštěvníkům festival Vyznání růžím, který proběl v olomouckém rozáriu o víkendu 24. a 26. června. Letošní ročník nesl označení Jubilejní, neboť byl spojen s oslavami 50. výročí založení rozária.

Olomoucké rozárium patří bezesporu k jednomu z nejkrásnějších míst ve městě. Jeho krásu si mohli návštěvníci naplno vychutnat během posledního červnového víkendu, kdy se v jeho prostorách konal další ročník festivalu a výstavy Vyznání růžím. Pořadatelé i letos připravili bohatý program, který myslel na návštěvníky všech generací. Nechyběly tradiční výstavy květin a květinová představení předních českých floristů, komentované prohlídky rozária s ukázkami péče o růže či přednášky zaměřené na téma růží, jejich využití v kosmetice či léčivé vlastnosti.

Během pátečního odpoledne vystoupily děti z dětských domovů a večer se návštěvníci zaposlouchali do alternativní pop-rockové kapely Marshall Malinovsky. Sobotní odpoledne zpestřil svým vystoupením dětský pěvecký sbor Campanella Olomouc a večer zahrála kapela Zuby nehty Marky Míkové. Velká část programu je každoročně určena pro rodiny s dětmi. Malí návštěvníci si nenechali ujít představení loutkového divadla DAMDAM ani autogramiádu autorky knih pro děti a mládež Marky Míkové, která za své dílo obdržela cenu Magnesia Litera 2022. Vybrat si zpravidla mohou také z řady tvořivých dílen, ve kterých měli příležitost naučit se vytvářet obrázky z ovčí vlny, připravovat květinové dekorace či si vyzkoušet rozmanité pohybové aktivity a zábavné hry s Lego kostkami. Součástí festivalu byl rovněž piknik pod širým nebem spojený s grilováním a degustací vín a doprovodné trhy s prodejními stánky regionálních výrobců či přírodní kosmetikou z růží.

Olomoucké rozárium bylo vybudováno v letech 1970 –1972 a letos tak slaví 50. výročí svého otevření. Rozkládá se na ploše 3,5 hektarů, na které si návštěvníci mohou prohlédnout téměř 3500 keřů růží, které zastupují přibližně 900 domácích i světových odrůd. Zásluhou architektonického plánu Emila Zavadila rozárium patří mezi význačné objekty moderní zahradní architektury nejen v České republice, ale v celé střední Evropě. Je součástí botanické zahrady, která spadá pod správu Výstaviště Flora Olomouc.
„V roce 2016 bylo rozárium díky významné finanční podpoře Statutárního města Olomouc zrekonstruováno, jeho současná moderní podoba je dílem zahradního architekta Zdeňka Sendlera. Nejen pro Olomoučany dnes rozárium představuje úžasnou oázu klidu a prostor pro relaxaci,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

 

 

Zobrazeno 741 krát
Naposledy upraveno: po., 18. červenec 2022 11:29
Lenka Studénková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste