Vytisknout tuto stránku
pá., 21. duben 2023 17:26

Juniorka hokejové Sparty na rozdíl od A – týmu nezastavena. Po 29 letech se juniorský titul stěhuje zpátky do Holešovic

Junioři mají po 29 letech titul Junioři mají po 29 letech titul Zdroj: oficiální web HC SPARTA PRAHA
Dlouhých 29 let čekání je konečně u konce, parta Hausera, Hrabíka a Böhma to zvládla, a tak Sparta Juniors získává titul Extraligy juniorů. Po Karlových Varech a Mladé Boleslavi si na nich vylámali zuby i třinečtí oceláři. Trofej se do Holešovic přeci jen stěhuje i po zaváhání A – týmu.

#nezastavíš a skutečně nezastavena, dobrá změna pro Spartu

V základní části získali sparťanští junioři po 52 zápasech magického Pastrňáka, tedy 88 bodů. V dlouhodobé soutěži základní části jim to přisoudilo 6. místo z celkových 14 účastníků. V základní části se blýskli zejména útočník Ondřej Hrabík, který si odnesl ze základní části 52 bodů. Z obránců byl vidět například Martin Böhm, který z 57 zápasů má 51 bodů. Formu oba zmínění potvrdili i v play-off.

Hladké probruslení vyřazovacími boji. Jediná Mladá Boleslav jim dokázala tuto krasojízdu dvakrát přerušit.

Z 6. pozice vedla cesta přímo do Karlových Varů, kteří obsadili 3. místo, a tak i výhodu začínat doma. Tam i všechny jejich výhody skončili, jelikož je kluci z Holešovic vyprovodili z vyřazovacích bojů už po 3. zápasech. (pozn. redakce čtvrtfinále v junioské lize se hraje pouze na 3 vítězná utkání, semifinále a finále již standartně na 4)

Semifinále se vedlo v zajímavějším duchu, jelikož Mladá Boleslav se nechtěla dát snadno, a tak i jako jediný tým z celého play – off dokázal se Spartou vyhrát utkání, a to hned dvakrát. Ani to bohužel nestačilo, a tak sparťané po výhře 4:2 na zápasy stáli před posledním nejdůležitějším krokem k zisku titulu.

Tématicky ve finále čelili třineckým ocelářům, kteří A – tým už dva roky po sobě dokázali jednoduše vyřadit. Junioři si ale příklad nevzali, ba naopak završili výbornou sezónu ve finále nejkratším způsobem. Třinečtí oceláři se tedy za stavu 4:0 na zápasy museli spokojit s druhým místem. Čtvrtek 20. dubna tedy ukončil 29leté čekání na juniorský titul před plnou holešovickou arénou. 

Bodové žně pro tahouny Sparty

Již základní část avizovali, kdo by dokázal dotáhnout Spartu k titulu a předpoklady byli oprávněné, vůdci bodování se neměnili ani v play-off. Petr Hauser, který vyhrál i bodování celého play-off, si vystřílel 29 bodů. V těsném závěsu, celkově 3., se objevuje Ondřej Hrabík a jeho 18 bodů. Pokračujeme Janem Krupičkou a 17 body, dále pak například již zmíněný obránce, který se před touto sezónou vrátil ze zámoří, Martin Böhm, který s pomocí 14 asistencí, získal 15 bodů.

Není to ovšem jen o jednotlivcích, k výhře je třeba soudržný tým, který šlape na všech frontách, ať jsou to útočníci, obránci, brankáři nebo trenérský štáb. To vše se letos sešlo na Spartě kladně a odměnou jim byl titul. 

A – tým vypadl, fanoušci tak vyměnili O2 arénu za domovské Holešovice a vytvořili finále Extraligy juniorů nevídanou kulisu.

Mnohdy opomíjená nejvyšší soutěž Extraligy juniorů, kterou k mému nepochopení nevysílá žádná televize, a to ani internetová, získala neuvěřitelné fanouškovské burácení. Do dříve domovu HC Sparty Praha pražských Holešovic dorazilo dle oficiálních statistik neuvěřitelných 1903 diváků. Možná se Vám to nezdá moc, ale na poměry této soutěže je to skvělý úspěch.

Příslib Sparty, nebo příležitost pro odchod dalších hráčů?

Mohlo by se zdát, že do budoucích let má Sparta na čem stavět, jenže jak již to u nás bývá, pokud se hráčům jen trochu daří, míří jejich další kroky za hranice země. Nepomáhá tomu ani nedávné prohlášení o dalším nesmyslném rozšíření ligy, a tak můžeme být jen zvědaví, jak výše zmínění hráči budou pokračovat ve svých kariérách. Jedno je jisté, pokud jim někdo nedá příležitost a lukrativní možnosti, budeme sledovat další mladé hvězdy pouze ve 4 ráno v zámořských přenosech.

 

Zobrazeno 325 krát
Naposledy upraveno: po., 24. duben 2023 15:22
David Zimandl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste