Vytisknout tuto stránku
po., 20. březen 2017 21:57

Jurečka chce víc obchodovat s Kubou

Ministr zemedělství Marian Jurečka zahájil v pondělí pracovní návštěvu Kuby. Ministr zemedělství Marian Jurečka zahájil v pondělí pracovní návštěvu Kuby. Zdroj: Creative commons
Kuba - Se snahou podpořit vstup českých firem na kubánský trh se v pondělí vydal na pracovní cestu právě na Kubu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Bude se snažit posílit obchod mezi Kubou a Českou republikou, který vzkvétal především za dob socialismu. Jeho doprovodem jsou podnikatelé zastupující 30 českých firem. Cílem návštěvy je také zprostředkovat kontakty českým podnikatelům a institucím s kubánskými státními podniky a Kubánskou obchodní komorou.  

„Cílem naší cesty na Kubu je především posilování vztahů mezi oběma zeměmi a jejími institucemi a také zlepšení vzájemné obchodní spolupráce,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Československo patřilo v době socialismu k největším dodavatelům elektráren na Kubu a vystavělo zde řadu podniků. Také bývalo jedním z největších dodavatelů na Kubu především v oblasti zemědělské techniky a potravinářských technologií. „Věřím proto, že na tuto spolupráci dokážeme navázat,“ dodal Jurečka.

Obchody s mlékem a rumem

Ministr má na programu například návštěvu Mezinárodního zemědělsko-průmyslového a potravinářského veletrhu FIAGROP 2017, který právě probíhá v hlavním městě Havaně a kterého se účastní i Česko. Jedná se o největší zemědělský veletrh na Kubě a jeho součástí jsou i odborné konference. Setká se i s kubánskými ministry či řediteli některých místních podniků.

Hlavním zbožím, které se z Česka vyváží na Kubu, jsou zahuštěné mléko a smetana, slad a nově oves. Mezi hlavní dovozní artikly z Kuby do Česka patří rum a doutníky, v menší míře pak i káva.

„Kubánským spotřebitelům můžeme nabídnout řadu kvalitních zpracovaných zemědělských produktů, nápojů a potravin za konkurenceschopné ceny,“ uvedl ministr Jurečka.

Vřelé vztahy a narůstající dluh

Československo podporovalo především Castrovu Kubu, mimo jiné i dodávkami zbraní, půjčkami, či odpouštěním plateb. Vztahy se zkomplikovaly v roce 1968, kdy Fidel Castro rozporuplně a emotivně zareagoval na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a současně silně kritizoval kvalitu československých dodávek na Kubu.

Podle údajů Ministerstva financí ČR dluží Kuba České republice z tohoto období více než 6 miliard korun, což je nejvíce ze všech dlužníků.  Minulý rok dala Kuba Česku netradiční nabídku splátky dluhu jejich slavným kubánským rumem. 

Zobrazeno 2253 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. březen 2017 19:04
Karolína Koleňáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste