Vytisknout tuto stránku
ne., 3. duben 2016 19:15

Káhira končí jako hlavní město Egypta. Nahradí ji nová metropole uprostřed pouště

Egypt - Mrakodrapy jako v Dubaji, park dvakrát větší než New Yorský Central Park nebo letiště větší než Heathrow v Londýně. To vše nabídne nová metropole Egypta, která vyroste na 700 kilometrech čtverečních uprostřed pouště. Stavba zatím bezejmenného města započala v těchto dnech.

 

Vláda si klade za cíl ulehčení centru stávajícího hlavního města Káhiry. Slibují omezení dopravních kolapsů či přelidnění na nejfrekventovanějších místech historického města. Zlepší také kritickou situaci ovzduší. Jako první plánují přesun vlády a ministerstev. Doufají, že tuto fázi dokončí do roku 2018.  

Stavba nové metropole oživí také egyptskou ekonomiku. Místní očekávají velký nárůst počtu pracovních míst – podle developerů až milion. Spolu s institucemi se do nového města přestěhuje i část obyvatelstva Káhiry. Vzniknou byty až pro pět miliónů lidí.

Náklady na výstavbu města si rozdělí stát a soukromý sektor. Vládní a úřední prostory zafinancuje egyptská pokladna – podle odhadů zaplatí v první etapě na deset miliard korun. Další části, především komerční a obytné čtvrti přeberou soukromí investoři zejména ze Spojených Arabských Emirátů, ale i z Číny.

Metropole vyroste zhruba sedmdesát kilometrů na východ od Káhiry, se kterou bude spojená elektrickou tratí. 

Zobrazeno 3018 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:18
Barbora Honusová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste