Vytisknout tuto stránku
st., 29. duben 2020 19:26

Karlovarský filmový festival se letos neuskuteční. KVIFF se zapojí do projektu s nejznámějšími světovými filmovými festivaly

Nový termín KVIFF Nový termín KVIFF Zdroj: Instagram KVIFF
Karlovy Vary – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se od včerejška přidal k dalším velkým kulturním akcím, které se kvůli koronavirové pandemii neuskuteční. Akce se přesouvá na příští rok. Pořadatelé se ale snaží filmovým fanouškům zrušení vynahradit. KVIFF se zapojí do globálního filmového festivalu společně třeba s Cannes a Benátkami.

Nový termín 55. ročníku karlovarského festivalu je tedy 2 – 10. července 2021. Potvrdil to ve svém prohlášení prezident festivalu Jiří Bartoška i primátorka Karlových Varů Pfeffer Ferklová. Původní plány přesunout festival na srpen nevyšly kvůli nevyzpytatelnosti situace. Po poradě s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem i premiérem Andrejem Babišem se tedy pořadatelé rozhodli festival odložit na další rok.

Jako náhradu za zrušení festivalu se pořadatelé zapojili do mezinárodního projektu We Are One: A Global Film Festival, který proběhne od 29. května do 7. června na YouTube. Jak už název napovídá, jde o globální filmový festival, který bude probíhat online. Do projektu se zapojily nejznámější filmové festivaly z celého světa, mezi nimi i Cannes, Benátky, Berlín, Toronto, Sundance, New York a mnoho dalších. Pro filmové nadšence je to skvělá zpráva, protože z pohodlí domova mohou být na několika filmových festivalech najednou.

Na programu jsou klasicky celovečerní filmy, dokumenty, virtuální diskuse i krátkometrážní snímky. Má to ale háček. Podle dosud známých informací se dá čekat, že neočekávanější premiéry známých režisérů se na online festivalu promítat nebudou. Peníze vybrané na online festivalu poputují na pomoc v boji proti koronaviru

Zobrazeno 1087 krát
Naposledy upraveno: st., 29. duben 2020 23:50
Eliška Jurasová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste