Vytisknout tuto stránku
ne., 21. červen 2020 19:39

Kde všichni jsou aneb ceny Anděl trochu jinak

Kapela Mirai si odnesla Anděla za kapelu roku Kapela Mirai si odnesla Anděla za kapelu roku Zdroj: sociální sítě kapely
Česká republika - Každoroční udílení hudebních cen Anděl se letos obléklo do koronavirového kabátu. Místo klasického přímého přenosu z ceremoniálu mohli diváci pouze sledovat zhruba hodinový předtočený pořad. Přesto měli o zábavu postaráno. Moderátorského postu se chopila Ewa Farna, která celý večer zahájila písničkou, ve které zpívá „kde všichni jsou“. Tato prestižní hudební cena, jejíž udílení má na starosti Česká hudební akademie, má hned několik kategorií. Toto jsou její vítězové.

Nejvíc andělů v letošním ročníku posbíral Vladimír Mišík. Album Jednou tě potkám se akademii zalíbilo natolik, že jej ocenila hned šesti Anděly. Jako první převzal Mišík ocenění za folk. To však ještě netušil, že jich přijde dalších pět. A to jak za skladbu Jednou, tak i videoklip k ní. V kategorii Album roku porazil kapeluMirai, později dorazila i cena za sólového interpreta. Neméně důležitý je také Anděl za Rock, a aby toho nebylo málo, odnesl si i cenu za Album roku. Mišík zkrátka ovládl letošní udílení.

Kapela Mirai se těšila z Anděla za Skupinu roku. Největším poděkováním může být pro fanoušky jejich poslední deska ARIGATŌ, jejíž název v překladu znamená děkuji. Mirai spolu s Benem Cristovaem divákům také živě zahráli z prázdné O2 Arény. Snad se brzy fanoušci dočkají po autokoncertech i opravdové show na tomto místě.

Novinkou na české hudební scéně je hudební uskupení Zvíře jménem podzim s albem Září. Její členové s vděčností převzali Anděla za objev roku a alternativu spolu s elektronikou. Ocenění nejlepšího alba našich bratrů Slováků letos putovalo ke kapele Nocadeň s albem Aurora. Své místo na české hudební scéně má i rap, který se o slovo hlásí čím dál tím víc. Černobílej svět a Dobrou duši, srdce ze zlata však porazila deska 1000 rappera Huga Toxxe.

Za klasickou hudbu si andělské pohlazení odnesli Ivo Kahánek, Bamberští symfonikové a Jakub Hrůša. Jazzová kategorie také zná svého vítěze a tím je seskupení Vertigo a jejich album Daleko. Cenu za sólovou interpretku si odnesla Beata Hlavenková.

Do síně slávy vstoupil Jiří Černý, český hudební kritik a první šéfredaktor hudebního časopisu Rock&Pop. Historicky poprvé vybrala Akademie do síně slávy nehudebníka.

Mezi předáváním jednotlivých cen si mohli diváci poslechnout živá vystoupení interpretů jako jsou Paulie Garand, Stein27, Lake Malawi, Chinaski nebo Klára Vytisková. Skladby se odehrávaly symbolicky na vylidněném letišti, ve vypuštěném bazénu nebo na prázdném fotbalovém hřišti. Vzpomínku na Karla Gotta nechal znít Richard Krajčo se skladbou Srdce nehasnou.

Zobrazeno 1463 krát
Naposledy upraveno: st., 24. červen 2020 18:46
Kateřina Drgová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste