Vytisknout tuto stránku
po., 21. březen 2016 16:18

Komorní scéna Aréna ovládla Ceny divadelní kritiky

Česká republika - V neděli 20. března proběhlo v pražském divadle Minor čtyřiadvacáté udílení Cen české divadelní kritiky. Nejvíce nominací, celkem pět, letos obdrželo pražské Divadlo v Dlouhé a ostravská Komorní scéna Aréna. Úspěšnější byla nakonec Komorní scéna Aréna, které se podařilo všechny nominace proměnit. Slavnostním večerem diváky provedli herci Daniel Šváb a Mikuláš Čížek.

Divadlem roku 2015 se stala Komorní scéna Aréna a inscenací roku její představení Slyšení v režii Ivana Krejčího. Cenu za nejlepší poprvé uvedenou českou hrou si převzal dramatik a dramaturg této inscenace Tomáš Vůjtek. Úpěch představení pokračoval i v kategorii nejlepšího mužského výkonu, který podal Marek Cisovský v roli Eichmanna. Porazil tak například Juraje Kukuru, nominovaného za roli Karamazova, nebo Jana Medunu, jenž je za roli Viktora ve hře Viktor aneb Dítka u moci také v užší nominaci na Cenu Thálie. Pátým triumfem ostravského divadla bylo ocenění Talent roku pro herce Štěpána Kozuba.

Nejlepší herečkou se stala Marie Štípková z Městského divadla Kladno za ztvárnění Géši Gottfriedové ve hře Brémská svoboda. Nechala tak za sebou Ivu Janžurovou, představitelku Alžběty II. v inscenaci Audience u královny a Janu Plodkovou za roli Hamleta.
Technické kategorie mířily do Prahy. Za scénografii roku kritici zvolili scénu Lucie Škandíkové pro Janáčkovu operu Z mrtvého domu a hudbou roku se stal počin Marka Doubravy pro představení Libozvuky Divadla Minor.

Ceny divadelní kritiky přímo navazují na Ceny Alfréda Radoka, pod tímto názvem se předávaly podruhé. O tom, kdo cenu získá rozhodují kritici na základě ankety časopisu Svět a divadlo. Cena se uděluje v kategoriích nejlepší inscenace, nejlepší ženský a mužský herecký výkon, hudba, scénografie, nejlepší poprvé uvedená česká hra, divadlo a talent roku. Ankety se v letošním roce zúčastnilo 72 kritiků a hlasy obdrželo celkem 67 inscenací.

Zobrazeno 1966 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:25
Jana Mílková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste