Vytisknout tuto stránku
po., 11. květen 2020 22:27

Konec levných zásilek z Číny, novela zákona ruší osvobození od DPH

Drobné zboží zvýší podle expertů cenu až o sto procent Drobné zboží zvýší podle expertů cenu až o sto procent Zdroj: Pixabay
Vláda v pondělí schválila novelu zákona, která ruší dosavadní osvobození od DPH pro malé zboží do 22 euro. Zboží z čínských a jiných e-shopů mimo Evropskou unii, tak od ledna příštího roku výrazně zdraží.

Norma, týkající se drobného zboží, reaguje na předpisy Evropské unie z roku 2017, které mění přeshraniční elektronický obchod. Opatření má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur. „Firmy z České republiky a jiných zemí Evropské unie musí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu," sdělila ministryně financí Alena Schillerová. 

Nyní zásilky procházejí zběžnou celní kontrolou, od 21. ledna 2021 však bude každá zásilka procházet klasickým celním řízením. Výrazně se tak prodlouží doba dodání, a pokud se zákazník v řízení nechá zastupovat Českou poštou, musí připočítat poplatek v hodnotě 200 korun, který se započítává do základu pro výpočet DPH. Do tohoto výpočtu se dále započítává vlastní cena výrobku, poštovné, které je však většinou plně hrazeno, a clo. Do Evropské unie ročně dorazí přes 150 milionů zásilek z převážně asijských e-shopů. Podle údajů České pošty navíc počet příchozích balíčků do České republiky stoupá. Předloni se jednalo o 25 milionů, minulý rok už o 28 milionů zásilek osvobozených od DPH.

 

Novela má zabránit podvodům

„Současná situace přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky," doplnila ministryně Schillerová. Výši takových podvodů ohaduje Evropská komise až na 5 miliard eur ročně. 

Zvláště větší obchody se pravděpodobně budou snažit tato administrativní omezení obejít a například zvýšit počet skladů na území Evropské unie. „Český zákazník tak v případě skladu v ČR obdrží od čínského dodavatele rovnou fakturu s českou DPH, čímž mu odpadnou starosti se clem a dovozním DPH," uvedl Petr Vondraš, expert na DPH z poradenské společnosti BDO. Nyní už takovými sklady disponuje například Aliexpress, jeden z nich se nachází blízko Prahy. 

Zobrazeno 1071 krát
Naposledy upraveno: st., 13. květen 2020 23:25
Markéta Chudějová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste