Vytisknout tuto stránku
pá., 3. prosinec 2021 23:15

Kyle Rittenhouse: Sedmnáctiletý mladík zastřelil dva muže, třetího vážně zranil. Soud jej zprostil všech obvinění

Kyle Rittenhouse účastnící se demonstrací v Kenoshi Kyle Rittenhouse účastnící se demonstrací v Kenoshi Zdroj: Adam Rogan
Kyle Rittenhouse byl zproštěn všech obvinění v soudním procesu za postřelení tří mužů, z nichž dva zemřeli. Ke střelbě došlo během protestů proti policejní brutalitě ve wisconsinském městě Kenosha, kterých se tehdy ještě sedmnáctiletý Rittenhouse zúčastnil. Porota se ohledně konečného verdiktu radila déle než tři dny.

Kyle Rittenhouse zastřelil dva muže a jednoho dalšího zranil při protestech a výtržnostech proti policejní brutalitě ve wisconsinském městě Kenosha. Incident nepřežil šestatřicetiletý Joseph Rosenbaum a o deset let mladší Anthony Huber. Tehdy sedmadvacetiletý Gaige Grosskreutz byl převezen do nemocnice. Rittenhouse byl na druhý den zatknut a následně obžalován z vraždy a dalších obvinění, které mu mohly vynést trest doživotního vězení. 

Porota čtvrtý den jednání dospěla k verdiktu. Rittenhouse byl zproštěn viny ve všech 5 bodech obžaloby a to na základě faktu, že ve všech případech střelby jednal v rámci sebeobrany. Rittenhouse, který se během celého soudního procesu choval velmi emotivně, začal plakat poté, co slyšel předsedkyni poroty pětkrát vyslovit rozhodnutí „nevinen“. „Přeje si, aby se nic z toho nikdy nestalo. Ale jak řekl, když svědčil, nezačal s tím.” uvedl Rittenhouseův právník Mark Richards po vynesení rozsudku podle agentury Associated Press.

Tento rozsudek znovu vyvolal ostrou debatu ohledně práva držení střelných zbraní a hranicích sebeobrany. Diskutovalo se i o tom, zda by porota jednala stejně, kdyby Rittenhouse nebyl běloch. Zde bylo odkazováno například na případ dvanáctiletého chlapce Tamira Rice, kterého zastřelila policie pod doměnkou, že se chlapec chystal použít střelnou zbraň. Po zásahu se ale ukázalo, že šlo o pouhou plastovou repliku - hračku. Žádný z policajtů nebyl trestně stíhán. Rittenhouse, který se volně pohyboval ulicemi Kenoshi s nelegálně drženou poloautomatickou puškou AR -15, někteří pravicoví konzervativci označili za národního hrdinu, který se snažil chránit sebe a své okolí.

Republikánský kongresman Madison Cawthorn na Instagramu uvedl: „Kyle Rittenhouse není vinen, přátelé. Máte právo se bránit. Buďte ozbrojeni, buďte nebezpeční a morální.“ Podobně se k Rittenhousovi vyjádřil i bývalý prezident Donald Trump, který jej označil za „opravdu milého mladého muže“. Prezident Biden vyzval občany, aby reagovali klidně. „Ačkoli verdikt v Kenoshi zanechá mnoho Američanů naštvaných a znepokojených, včetně mě, musíme uznat, že porota promluvila.“

Zobrazeno 1007 krát
Naposledy upraveno: so., 4. prosinec 2021 12:17
Adéla Březinová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste