Vytisknout tuto stránku
po., 2. prosinec 2019 21:50

Legendární designér Jony Ive definitivně opustil Apple a zakládá vlastní firmu

Legendární designér Jony Ive definitivně opustil Apple a zakládá vlastní firmu Zdroj: James Martin/CNET
Hlavní designér společnosti Apple a úzký spolupracovník Steva Jobse Sir Jonathan Ive, minulý týden definitivně opustil firmu a rozhodl se jít dál vlastním směrem. Jony je považován za ikonu, která navrhovala přístroje s logem nakousnutého jablka přes 20 let. Jeho odchod z pozice zaměstnance zapříčinil pád akcií společnosti o 1 %.

 Sir Jony Ive se se svým kolegou Marcem Newsonem rozhodli založit vlastní designové studio LoveFrom, které má začít fungovat v dalším roce. Hlavním klientem jejich studia by měl být Apple, takže Ivovo rozhodnutí neznamená definitivní ukončení spolupráce s tímto podnikem. Obě společnosti ale budou majetkově nezávislé.

„Mám naprostou důvěru ve své kolegy designéry v Applu, kteří zůstávají mými nejbližšími přáteli, a těším se na spolupráci s nimi po mnoho dalších let,” prohlásil již dříve Ive.

V Applu začal pracovat v roce 1992, tehdy pomáhal s vývojem předchůdců iPhonů a iPadů a přispíval tak k oživení firmy. Od roku 1997 se stal šéfdesignerem a úzkým spolupracovníkem zakladatele Steva Jobse a současného ředitele Tima Cooka. V posledních letech se věnoval mimo jiné i výstavbě Apple Parku, který nyní patří mezi nejdražší stavby světa.

„Jony je výjimečnou postavou ve světě designu a jeho zásluhy ve společnosti Apple nemohou být dost dobře oceněny. Počínaje přelomovým iMacem v roce 1988 až po nebývalé ambice s Apple Parkem, do kterého v poslední době vkládal tolik energie a péče,“ uvedl ve svém prohlášení Tim Cook.

Prodej nejnovějších produktů jako je Apple Watch a Airpods roste, ale prodej iPhonů za poslední čtvrtletí velmi rychle klesá, proto odchod designéra, který jim dal tvář, nepřichází ve vhodné době. Jeho místo nyní zastávají Evans Hankey a Alan Dye. V únoru také opustila firmu Angela Ahrendts, která byla viceprezidentkou maloobchodu.

Sir Jonathan Ive se narodil v roce 1967 v Londýně, v roce 2006 byl vyznamenán řádem britského impéria a poté povýšen do hodnosti rytíře.

Zobrazeno 1628 krát
Naposledy upraveno: st., 4. prosinec 2019 17:49
Monika Kupková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste