Vytisknout tuto stránku
po., 27. únor 2023 16:36

Legendární modří skřítkové oslavují své narozeniny a vy můžete být u toho

Šmoulové Šmoulové Zdroj: Hanna-Barbera Productions
Šmoulové oslaví své 65. narozeniny a přijedou do České republiky s celou svojí šmoulí vesnicí. Můžete se těšit na spoustu atrakcí, zábavy a zážitků jak pro malé, tak pro velké návštěvníky. Modří skřítkové vás přivítají již v březnu v Brně.

Celá akce započne 10. března na Výstavišti v Brně a šanci ji navštívit budete mít až do 31. srpna. Výstava je rozdělena do dvou pater. V pavilonu C bude návštěvníky čekat legendární šmoulí vesnice v nadživotní velikosti, aby se do jejich chaloupek vlezl každý, protože přece jen Šmoulové velcí jako tři jablka by nás u sebe doma moc pohodlně nepohostili. Celá procházka vesnicí je zakončená letem na čápovi ve virtuální realitě. V prvním patře se můžete těšit na obrovskou hernu s LEGEM, dopravní hřiště a nebo úplně první dráhu pro retro kolečkové brusle v Brně.

Děti se během prohlídky mohou naučit šmoulí jazyk nebo třeba zjistit, který ze šmoulů se jim nejvíce podobá a samozřejmě se utkají i se strašlivým Gargamelem. Do celého programu je zakomponována nejen zábava, ale i poznání. Bude zde připraven program ohledně ochrany životního prostředí, kde se návštěvníci dozvědí zábavnou formou, jak se správně starat o přírodu, ale i o klimatické změně nebo podrobnosti o životě v českých lesích.

Možnost zakoupit si vstupenku můžete buď online na nějaký určitý den nebo až na místě. Lze si zakoupit i VIP golden ticket, který vám dopřeje pár výhod, jako například předbíhání řad.

Známý a velmi oblíbený animovaný americko-belgický seriál Šmoulové měl premiéru v Americe v roce 1981. Na československé obrazovky zavítal až o 7 let později v rámci pořadu Studio kamarád a Magion. Poprvé se ovšem Šmoulové objevili již v roce 1958 v historickém fantastickém komiksu Johan et Pirlouit, a to jako vedlejší postavy. Hned o rok později již měli vlastní komiks. Jejich autorem je belgický kreslíř komiksů Peya původním jménem Pierre Culliford. Šmoulové největší úspěch slavili pravděpodobně v 60. až 70. letech, kdy vznikly díly jako Šmoulinka nebo Černí šmoulové. V té době se objevily jejich první modely, hračky a rovněž první kluby sběratelů. 

V roce 1988 vyšlo v Československu první album s názvem Šmoulové. Album obsahovalo 13 písní, které nazpívaly osobnosti jako Karel Gott, Hana Zagorová nebo Jiří Korn. Většina skladeb je pouze přezpívaná a originálně se jedná o písničky od Henriho Seroka, které nazpíval Jacques Zegers. O šmoulech začalo vznikat spoustu různých filmů a seriálů. Nejznámější celovečerní filmy byly natočeny v letech 2011 a 2013, ve kterých hlavní roli spolu se šmouly ztvárnil Neil Patrick Harris. Dále vznikla v roce 2017 například celovečerní pohádka s názvem Šmoulové: Zapomenutá vesnice. Nejnovějším zpracováním je seriál z roku 2021 Šmoulové 3D.

Zobrazeno 541 krát
Naposledy upraveno: po., 27. únor 2023 21:27
Amálie Bártková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste