Vytisknout tuto stránku
st., 23. listopad 2022 10:02

Lidé v potravinové sbírce darovali 520 tun zboží. Podzimní sbírka tak byla tradičně úspěšnější, než ta jarní

Nákupem pomůžete těm, kteří si nemohou zpravidla dovolit ani základní potraviny Nákupem pomůžete těm, kteří si nemohou zpravidla dovolit ani základní potraviny Zdroj: Kristýna Škabradová, Potravinová banka Jihočeského kraje
Česká republika - Podzimní potravinová sbírka proběhla v polovině listopadu a byla úspěšnější, než ta jarní. Potraviny a drogerie putují do skladů a budou rozděleny mezi potřebné. Lidé mohou i po skončení sbírky v obchodech přispívat online do 22. listopadu.

Sbírka se konala 12. listopadu a zapojilo se do ní více než 1400 prodejen po celé České republice. Lidé mohli ve vybraných prodejnách darovat trvanlivé potraviny či drogerii. Pro zájemce o přispění měli dobrovolníci k dispozici letáky se seznamem potřebných produktů, podle kterých mohli lidé nakupovat. „Potravinové sbírky se účastníme zhruba 4 roky. Jak na jaře, tak na podzim. Vždy darujeme podle toho, co je napsané na seznamu. Snažíme se nakoupit od každého něco. Pokud to někomu pomůže, je za mě dobré něco přispět, ” říká Tomáš Dostálek, účastník sbírky v Pardubicích.

Získané potraviny a drogerie putují do skladů potravinové sbírky. Ze skladu se pak dále rozdělují lidem v nouzi, kteří si jejich koupi nemohou dovolit. Sbírka pomáhá například seniorům, rodinám v krizi, rodičům samoživitelům, hendikepovaným nebo lidem bez domova. Tento rok ji využilo již 270 000 lidí. Je to o 70 000 více než za celý minulý rok.

„Je smutnou realitou, že počet lidí v nouzi intenzivně narůstá, meziročně o 35 %. A to i těch, kteří dosud tento druh pomoci nepotřebovali. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na níž takřka plynule navázala obtížná situace způsobená vysokou mírou inflace a výrazným zdražováním základních potřeb,” uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.
V jarním kole sbírky bylo vybráno 325 tun zboží, tedy o 195 tun méně, než v tomto podzimním. Lidé mohou nadále přispívat až do 22. listopadu a to přes on-line obchody Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.

Zobrazeno 464 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Adéla Kaisrlíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste