Vytisknout tuto stránku
ne., 17. březen 2019 21:46

Liverpool je zpátky v čele. Chelsea prohrála s Evertonem

James Milner se raduje z proměněné penalty James Milner se raduje z proměněné penalty Zdroj: Facebook: Liverpool FC
Velká Británie – Na programu 31. kola anglické Premier League bylo pouze pět zápasů. Důvodem bylo zapojení některých týmů do čtvrtfinále FA Cupu, které se odehrálo právě tento víkend. I přesto byla k vidění spousta zajímavých zápasů a gólových momentů. Liverpool dokázal zvítězit na hřišti Fulhamu a vrátil se do čela tabulky. Everton porazil 2:0 Chelsea, která si komplikuje boj o Ligu Mistrů. West Ham předvedl heroický obrat a zvítězil nad Huddersfieldem. Bournemouth ztratil vítězství v poslední minutě zápasu a Burnley nedokázalo využít dlouhou přesilovku a opět prohrálo.  

AFC Bournemouth – Newcastle United 2:2

(48. z pen. a 81. King – 45.+5 Rondón, 90.+4 Ritchie)

Utkání na Vitality Stadium proti sobě svedly dva týmy z vyrovnaného středu tabulky. Jak domácí Bournemouth, tak i hostující družina Rafaela Beníteze se mohli díky případné výhře přiblížit záchraně.

První šanci zápasu měli domácí, ale Ryan Fraser svým pokusem pouze orazítkoval tyč. Když už se zdálo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu, tak se k exekuci přímého kopu postavil hostující kanonýr Salomon Rondón a svou střelou poslal „Straky“ do vedení. Hned po změně stran domácí vyrovnali, z pokutového kopu se prosadil Joshua King. Devět minut před koncem řádné hrací doby se domácí dokonce dostali do vedení. Solanke připravil gólovou pozici Kingovi a ten svou druhou brankou v zápase rozvlnil síť za zády Martina Dúbravky. Jenže branka nakonec vítězství domácích neznamenala. O dělbě bodů rozhodl ve čtvrté minutě nastavení parádní střelou z voleje Matt Ritchie a oba týmy se tak rozešli smírně.

 

Burnley FC – Leicester City 1:2

(38. Dwight McNeil – 33. James Maddison, 90. Wes Morgan)

O záchranu bojující Burnley nutně potřebovalo bodovat, před 31. kolem měli svěřenci Seana Dyche pouze dvoubodový náskok na Cardiff, který je nyní na sestupové pozici. Leicester City se snažil navázat na výhru z minulého kola a pokusit se pod vedením Brendana Rodgerse o první venkovní vítězství.

Zápas ovšem pro hostující Lišky vůbec nezačal dobře. Už ve třetí minutě zastavil Harry Maguire unikajícího Gudmundssona faulem a oprávněně uviděl červenou kartu. K nařízenému trestnému kopu se postavil právě faulovaný Gudmundsson, ale jeho pokus vytlačil gólman na břevno. Domácí převzali otěže zápasu, ale v gólovou radost svůj tlak nepřetavili. A tak udeřil Leicester, jmenovitě James Madisson, který perfektně zahraným přímým kopem překonal Toma Heatona v brance Burnley. Domácí zareagovali nejlepší možným způsobem. Hned po pěti minutách se na druhé straně postaral o vyrovnání McNeil. Ten se po pěkné souhře na levé straně hřiště prosadil točenou střelou ke vzdálenější tyči.

Ve druhém poločase to byli domácí, kteří se snažili využít výhody jednoho hráče v poli a vstřelit kýženou druhou branku. Ve svých šancích ale postupně ztroskotali. Tu vůbec největší zahodil v 65. minutě Chris Wood, který z bezprostřední blízkosti přestřelil branku Kaspera Schmeichela. A tak přišel v závěru utkání tvrdý direkt pro domácí. Po centru Tielemanse se do vzduchu dostal kapitán Wes Morgan a přesnou hlavičkou zajistil tři body pro tým z Leicestershiru. Fotbalisté Burnley nedokázali zužitkovat dlouhou přesilovku a zaknihovali tak čtvrtou prohru v řadě a v závěrečných kolech je bude čekat těžký boj o udržení prvoligové příslušnosti.

West Ham United – Huddersfiled Town 4:3

(15. z pen. Noble, 75. Ogbonna, 84. a 90.+1 Javier Hernandéz – 17. Bacuna, 30. a 65. Ahearne-Grant)

West Ham vstupoval do utkání jako jasný favorit, jelikož Huddersfield v Premier League tápe a je již takřka jistým sestupujícím. Domácí chtěli napravit zaváhání z posledního zápasu, ve kterém nestačili na Cardiff City a podlehli výsledkem 0:2. Hráči Huddersfieldu venku nevyhráli už od listopadu a na olympijský stadion v Londýně přijeli s početnou marodkou.

Domácí se dostali do vedení v patnácté minutě. Z pokutového kopu se prosadila stálice a kapitán Mark Noble. Ovšem hosté už za dvě minuty odpověděli dobře zahraným rohovým kopem. Přesný centr si našel Juninho Bacuna a srovnal na 1:1. O deset minut později dokonali Teriéři obrat, když se po přihrávce z levé strany dostal míč až k Ahearne-Grantovi a ten pohotově zakončil na zadní tyč.

O poločase provedl Maurizio Pellegrini jednu změnu, nevýrazného Antonia vystřídal Chicarito. V 65. minutě se radovali opět hosté a opět to byl Ahearne-Grant. Na zhruba třiceti metrech od brány si převzal míč, předvedl parádní driblink a tvrdou střelou do šibenice rozvlnil sít za zády Fabianského potřetí. Huddersfield byl na koni a domácí příznivci byli jako opaření. Ale Kladiváři předvedli neuvěřitelný závěr zápasu. Nejprve zavelel k obratu tvrdou hlavičkou Ogbonna a poté se předvedl mexický sniper Chicharito. V závěrečné desetiminutovce se dvakrát prosadil hlavou a dokonal tak infarktový obrat se šťastnou koncovkou pro domácí fotbalisty. Hráči Huddersfieldu opět prohráli a šance na záchranu je už skoro mizivá.

Fulham – Liverpool 1:2

(74. Babel – 26. Mané, 81. z pen. Milner)

Liverpool se po úspěchu v Lize Mistrů a postupu do čtvrtfinále musel přeorientovat na Premier League a nahánění Manchester City. V cestě stál Fulham, který je až po uši namočen v sestupovém pásmu a mohl v tomto zápase jen překvapit. Případná výhra Reds by znamenala jejich posun na první příčku tabulky.

Zápas v úvodních pětadvaceti minutách nabídl pouze náznaky šancí. Liverpool se snažil o úvodní branku, ale Fulham statečně odolával. Ve 25. minutě už to však svěřencům Jurgena Kloppa vyšlo. Po rychlé souhře mezi Maném a Firminem dokázal první jmenovaný vstřelit již svoji sedmnáctou branku v tomto ročníku Premier League. Obraz hry se i nadále neměnil. Liverpool dominoval na míči a Fulham se snažil hrozit zejména z rychlých brejků, ale ani jednou se do výraznější šance nedostal.

Do druhého poločasu opět vstoupili aktivně hosté, když se v 55. minutě dostal k hlavičce v pokutovém území Virgil van Dijk, ale Sergio Rico byl připraven s dobrým zákrokem. Liverpool se snažil kontrolovat zápas, jenže Fulham se stále více a více dostával na soupeřovu polovinu. Tato snaha vyústila v nečekaný zásah domácích, kdy se po nedorozumění Alissona a Van Dijka dostal k míči bývalý hráč Liverpoolu Ryan Babel a rozradostnil domácí fanoušky vyrovnávací brankou. Nerozhodný výsledek ale nevydržel dlouho. Sergio Rico fauloval ve vápně Maného a střídající James Milner v 81. minutě poslal Reds opět do vedení. Liverpool už si vedení do konce zápasu pohlídal a připsal si důležité body v boji o titul.

Everton FC – Chelsea FC 2:0

(49. Richarlison, 72. Sigurdsson)

Everton po posledním domácím zápase, kterým bylo Merseyside Derby, čekal další soupeř z top 6. Londýnská Chelsea přijela do města Beatles dobře naladěna po demolici Dynama Kyjev v osmifinále Evropské Ligy a doufala v plný bodový zisk. Do jejich sestavy se vrátil Eden Hazard i Gonzalo Higuain.

První minuty byly jasně v režii hostů. Úřadoval zejména Eden Hazard, který v šesté minutě poprvé vyzkoušel Pickforda a za malý okamžik dokonce orazítkoval tyč. Následovně se ukázal i druhý navrátilec Gonzalo Higuain, který ovšem svoji dobrou šanci zakončil slabou střelou a obránce Evertonu stihl míč odvrátit. Ve 25. minutě se do zakončení dostal i domácí, ale André Gomes svou střelou doprostřed brány Kepu nepřekvapil. Ke konci poločasu se do dvou slibných momentů dostal Pedro. Nejprve svou střelou jen těsně minul soupeřovu svatyni a o pár minut později dokonce skóroval, ovšem gól neplatil kvůli ofsajdu. Do kabin se tedy šlo za stavu 0:0.

Do druhé půle vstoupili překvapivě lépe domácí. Nejprve se ve 47. minutě dostal do hlavičkového zakončení Gomes, ale jeho hlavičku Kepa zneškodnil. O dvě minuty později už se ale Everton mohl radovat, když se v pokutovém území nejrychleji zorientoval Richarlison a svou pohotovu hlavičkou poslal domácí do vedení. Chelsea se snažila odpovědět, nicméně pokus Alonsa skončil jen na boční síti. Everton přidal pojistku dvacet minut před koncem. Alonso fauloval ve vápně Richarlisona a k exekuci pokutového kopu se postavil Sigurdsson. Ten penaltu sice nedal, z dorážky se ovšem nemýlil a vstřelil svůj dvanáctý gól sezóny. Střídající Hudson-Odoi se snažil v závěru utkání o zdramatizování, ale jeho střelu z hranice vápna dokázal Pickford vytáhnout na roh. Hráči Evertonu si tak připsali cenné vítězství a mohli slavit zisk tří bodů.

Zobrazeno 1038 krát
Naposledy upraveno: po., 18. březen 2019 00:03
Jan Frýba

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste