Vytisknout tuto stránku
st., 17. listopad 2021 04:08

Lvíčata i v deseti dokázala vyrovnat a vezou ze Slovinska důležitou remízu!

Tomáš Čvančara, autor vyrovnávacího gólu v utkání ve Slovinsku Tomáš Čvančara, autor vyrovnávacího gólu v utkání ve Slovinsku Zdroj: repre.fotbal.cz
Koper (Slovinsko) – Česká fotbalová reprezentace do 21 let v rámci kvalifikace na Mistrovství Evropy remizovala ve Slovinsku 1:1. Vyrovnávací branku dal jablonecký Čvančara i přes to, že Češi hráli od 30. minuty bez vyloučeného Karabce.

Česká jednadvacítka chtěla odčinit prohru z posledního utkání v Anglii (1:3) a navázat na úvod kvalifikace, kdy si připsala čtyři vítězství v řadě (1:0 se Slovinskem, 4:0 s Albánií, 3:0 a 1:0 s Kosovem). První komplikaci musel řešit trenér Jan Suchopárek hned před zápasem, českému týmu chyběl kvůli zranění ve skvělé formě hrající Adam Gabriel, kterého v základní sestavě nahradil mladoboleslavský David Jurásek.

Domácí Slovinci chtěli zahrozit hned od začátku. Matkova střela ze střední vzdálenosti ale Matěje Kováře v brance Čechů nevyděsila a Svetlin o chvíli později bránu netrefil. Zato na druhé straně si na výborný Daňkův centr naskočil Čvančara, ale proti jeho hlavičce se zaskvěl skvělým zákrokem domácí brankář Türk. Hra následně ztratila spád. Hostům v červeném se snaha o kombinaci upřít nedala, jenže často kazili již v předfinální fázi, z čehož pramenily slovinské protiútoky a české fauly po zbytečných ztrátách.

Dva takové zákroky převedl v krátkém časovém sledu sparťan Karabec, když nejprve při presingu dohrál soupeře, následně po další české ztrátě nesmyslně podkopl Matka a po dvou žlutých kartách se ve 30. minutě poroučel do sprch. Navíc za dvě minuty bylo ještě hůř. Fukalův sporný zákrok rozhodčí jako penaltový nevyhodnotil, jenže po následném rohovém kopu a vráceném centru se prosadil David Zec. Češi se snažili zůstat aktivní na balonu, ale hlavně v přechodové fázi byla nejvíce znát ztráta jednoho muže.

Domácí hráli přesně to, co potřebovali. Ze zabezpečené obrany vyráželi do rychlých kontrů, jenže v momentě, kdy to čekal málokdo se zrodilo vyrovnání. Pavel Šulc výborným napadáním donutil brankáře ke špatnému výkopu, ten zachytili kapitán Kaloč, který našel na zadní tyči volného Tomáše Čvančaru a útočník Jablonce uklidil hlavou balón do sítě.

Čeští mladíci najednou byli aktivnějším mužstvem, problémy dělali Slovincům hlavně velice agilní Šulc se Čvančarou, jemuž v další šanci chybělo k přesnějšímu zakončení půl kroku. Slovinské náznaky něčeho, co mělo vypadat jako kombinace, nebyly vůbec efektivní a rozhodnout mohl dvakrát střídající Sejk, jenže mu scházela kvalitnější koncovka, takže se body nakonec dělily.

Přímo se na Mistrovství Evropy, které se bude konat v červnu 2023 v Rumunsku a Gruzii, kvalifikují vítězové devíti skupin a nejlepší tým z druhých míst, dalších osm družstev bude hrát baráž o zbývající čtyři místa. Situace v „české“ skupině je poměrně nepřehledná, kvůli různému počtu odehraných utkání, remíza je ovšem pro výběr trenéra Suchopárka velmi důležitá. Češi mají za sebou úspěšný podzimní blok, aktuálně jsou včele skupiny (13 bodů/6 odehraných zápasů) s náskokem tří bodů na druhou Anglii, která má ovšem o dvě utkání méně. Následují Albánie (9b/6z), Slovinsko (8b/6z), Kosovo (6b/5z) a tabulku uzavírá Andorra, která v pěti zápasech nezískala ještě ani bod.

Zobrazeno 745 krát
Naposledy upraveno: st., 17. listopad 2021 10:47
Jaroslav Zahrádka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste