Vytisknout tuto stránku
út., 12. březen 2019 22:52

Manchester City deklasoval Schalke a dorovnal nejvyšší výsledek vyřazovacích bojů Ligy Mistrů

Střelec dvou branek Sergio Aguero. Střelec dvou branek Sergio Aguero. Zdroj: twitter.com/ChampionsLeague
Manchester - Odveta osmifinále nejprestižnejší ligové soutěže dorazila i na půdu Manchesteru City. Kouč Schalke Domenico Tedesco přivezl na ostrovy po domácí prohře 2:3, kterou Cityzens zařídili až v poslední desetiminutovce, značně obměněnou sestavu.

 

Po dlouhotrvajícím zranění se vrátil do sestavy záložník Jevhen Konoplyanka, naopak v Německu zůstal vinou zranění útočník Mark Uth. Přesto trenér domácích Pep Guardiola před útočnou sílou soupeře na předzápasové tiskové konferenci varoval. A není se čemu divit, vždyť další z navrátilců po zranění, útočník Breel Embolo, se v posledním ligovém kole trefil hned dvakrát. Cityzens se museli obejít bez zraněného Kevina De Bruyna a potrestaného stopera Nicolase Otamendiho, který v úvodním utkání obdržel červenou kartu. Guardiola tak překvapivě na post stopera nasadil vedle Aymerica Laporteho pravého beka Danila.

Domácí vstoupili do utkání lépe, po deseti minutách hledal vysunutý Sterling před brankou ostrostřelce Sergia Aguera, ale ten z hranice malého vápna napálil jen tyč. Další šance přišla až po půl hodině hry. Po nabídce Davida Silvy do vápna na svého jmenovce Bernarda stoper německého týmu Bruma fauloval a rozhodčí nařídil penaltu. Tu Aguero s přehledem proměnil doprostřed branky a poslal Cityzens do vedení.

Než se stihli domácí vzpamatovat, přisla druhá rána. Po centru Gundogana Sterling podruhé vybídl Aguera, tentokrát patičkou, a ten se přes dva obránce dokázal prosadit. Zasáhnout musel i videorozhodčí, který zkoumal právě Gundoganovu předfinální přihrávku, avšak rozhodčí Clement Turpin gól potvrdil.

Skóre 2:0 svítilo na tabulích Etihad Stadium jen pět minut. Levý bek Oleksander Zinchenko vyslal dlouhým balónem do vápna Saného, který po zemi překonal Fahrmanna potřetí.

I přes zvýšenou agresivitu hráčů Schalke začali i druhou půli lépe nebesky modří. Skvěle hrající Ilkay Gundogan v 50. minutě vyslal dlouhou přihrávkou do šance Saného, německá spolupráce ale dalším gólem neskončila. O dvě minuty později se dostal do šance opět německý štírek Sané, avšak pomezní arbitr odhalil jeho ofsajdové postavení.

Na čtvrtý gól si tak diváci museli počkat ještě o pár minut později. A opět v tom měl prsty Sané. V 57. minutě centroval na nehlídaného Raheema Sterlinga, který prvním dotekem ukázkově zakončil. Radost domácích ale po pár sekundách překazil praporek pomezního a na řadu tak přišel opět VAR. Ten verdikt vyvrátil a Sterling si tak připsal třetí branku v letošní sezóně Ligy Mistrů.

Za jasně rozhodnutého stavu se v 65. minutě domácí kouč rozhodl pošetřit síly svých hvězd a šanci, proti aktuálně čtrnáctému týmu Bundesligy, dostal posedmé v Lize Mistrů osmnáctiletý Phil Foden.

Fenomenálně hrající Manchester City přehrával soupeře rozdílem třídy, což potvrdila i pátá branka v 71. minutě. Druhou asistenci si připsal Leroy Sané, který ve vápně vybídl k brance Bernarda Silvu, který přízemním projektilem nastřelil vnitřní pravý růžek branky.

Zkažený večer fanoušků klubu z Gelsenkirchenu dokonal v 78. minutě mladičký Phil Foden, který se po hattricku asistencí Saného dostal před Fahrmanna, obešel ho a bezproblémově zakončil. Nejvyšší prohru v historii vyřazovacích bojů Ligy Mistrů dorovnal v 84. minutě střídající Gabriel Jesus, který po přihrávce Bernarda Silvy propálil všechno, co mu stálo v cestě.

Slzy, smutek a zmar. Tak by se dala popsat nálada v sektoru fanoušků německého klubu, kteří vážili cestu až do Manchesteru, před závěrečným hvizdem. I přes prvotní nadějný domácí výsledek je anglický gigant deklasoval 7:0 a osmifinále jednoznačně ovládl.

Zobrazeno 1656 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2019 23:14
Tobiáš Czekaj

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste