Vytisknout tuto stránku
st., 7. duben 2021 09:55

Marie Terezie se znovu vrací do Valtic

Filmaři na nádvoří valtického zámku Filmaři na nádvoří valtického zámku Zdroj: Česká televize
Valtice – Po dalších dvou letech se filmaři znovu vracejí na valtický zámek a další památky, aby natočili pátý a zároveň závěrečný díl výpravné minisérie o jediné české panovnici Marii Terezii. Přitom ještě v lednu 2020, tedy ihned po odvysílání předchozích dílů, filmaři uvedli, že další díly už natáčet nebudou. Své diváky tak měla Marie Terezie opustit v momentě, kdy její vztah s Františkem Štěpánem nebyl úplně nejlepší.

Přípravy pro natáčení probíhaly již ve druhé polovině března v barrandovských ateliérech přípravou kostýmů, ta je totiž velmi zdlouhavá a náročná. Kostýmní výtvarník pro první a druhou sérii Ján Kocman v rozhovoru pro Českou televizi uvedl: „Je to, jako kdybyste chtěli komponovat hudbu. Nestačí se naučit znát noty, ale potřebujete pochopit i jiné věci, které s nimi souvisejí.“ Kostýmy musí být totiž nejen inspirované historickými originály, musí i dobře vypadat na kameře a pomáhat ději k posouvání se dopředu. Po dokončení prvních dvou sérií se kostýmy zatím vždy přesunuly na nádvoří valtického zámku na výstavu a podle oficiálních stránek zámku to vypadá, že tomu tak bude i tentokrát. I když sám Ján Kocman přiznává, že jemu při vystavování na světle nikdy atraktivní nepřišly a že byl sám překvapen, kolik lidí se na tyto „zpocené hadry" přišlo podívat.
Nádvoří valtického zámku zobrazuje v předchozích dílech seriálu nádvoří Hoffburgu. Zřejmě proto, že Valtice byly vídeňským Hoffburgem hojně inspirovány a zdejší enfiláda je hned po té vídeňské druhá nejdelší v Evropě. Kromě exteriérů byly samozřejmě v sérii použity i interiéry zámku, například knížecí pracovna, obrazárna nebo chodba v knížecím křídle. Všechny prostory je možné navštívit na hlavní prohlídkové trase.
Filmový štáb, v čele s režisérem Robertem Dornhelmem, dorazí kromě Valtic a Kroměříže i na zámky Slavkov, Milotice nebo Jaroměřice a do kláštera Plasy. Jejich práce zde začne už v polovině dubna.
Poslední díl diváky provede posledními dvaceti lety života české panovnice. A kromě smrti jejího chotě Františka Štěpána Lotrinského, ztvárněného Vojtou Kotkem, mohou diváci vidět, i jak Marie Terezie vychovávala své děti, hlavně Marii Antoinettu a Josefa II., který přebírá moc.

Minisérie Marie Terezie se poprvé objevila na obrazovkách České televize v lednu 2018. První série měla dva díly a Marii Terezii si v tomto koprodukčním projektu české, rakouské, slovenské a maďarské televize zahrála Marie Luise Stockingerová z Rakouska. V následujících dvou dílech, které vyšly na začátku roku 2020 ji vystřídala její krajanka Stefanie Reinspergerová.

Zobrazeno 872 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. duben 2021 17:34
Sára Řihošková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste