Vytisknout tuto stránku
čt., 2. březen 2023 11:16

Masopustní veselí neminulo ani Moravskou Třebovou

Veselí na zámku Veselí na zámku Zdroj: Daniel Moravec
Moravská Třebová - Smrtky, brazilské tanečnice a medvěd se procházejí městem, přijde vám to také jako začátek vtipu? Ale kdepak, řeč je o masopustním průvodu, který se v Moravské Třebové konal v sobotu 18. února. Akce proběhla pod záštitou Kulturních služeb města, k průvodu se však mohl přidat kdokoli ve vlastní masce.

Mimo zrak veřejnosti akce začala již v 11:30, kdy se dobrovolníci s tradičními maskami sešli v prostorách místního muzea. Zde se vizážistky, nebo spíš kdokoli, kdo měl zrovna volné ruce a trošku umu, postaraly o líčení masek, a také došlo k doladění posledních detailů. Ve 13:00 následoval hromadný přesun masek od muzea k budově charity, kde místostarosta města Václav Dokoupil předal maškarám klíč od města. Posilněny čajem, koláčky a jinými dalšími dobrotami se masky seřadily do průvodu a od charity vyrazily směrem k moravskotřebovskému zámku. Díky hudebnímu doprovodu bubenické skupiny Ritmo Factory se masky mohly celou dobu pohupovat a veselit se v latinsko-amerických rytmech.

Cestou se neopomnělo ani na smuteční zastavení u muzea, které bude z důvodu nadcházející rekonstrukce zavřeno na následující dva roky.
Masopustní průvod na zámecké nádvoří dorazil kolem druhé hodiny odpolední, kde provozovatelé stánků nachystali pro veřejnost všelijaké zabijačkové pochutiny, trdelníky, koláče, ale také punče, svařáky a další horké nápoje. Na nádvoří se dále veselilo, tančilo a zpívalo až do západu slunce. Ten ovšem moc vidět nebyl, jelikož celý den bylo poměrně chmurné počasí. I tak však mezi účinkujícími panovala pozitivní nálada a akce se opravdu vydařila.

Zobrazeno 451 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. březen 2023 17:27
Daniel Moravec

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste