Vytisknout tuto stránku
pá., 15. březen 2019 21:11

Mladá Švédka inspirovala celosvětovou stávku za klima

Studenti po celém světě bojují za lepší klima Studenti po celém světě bojují za lepší klima Zdroj: Wikimedia Commons
Svět - Téměř po celém světě se včera konala stávka za klima. Studenti vycházeli do ulic a vyzývali k plnění Pařížského dohody o snížení emisí a skleníkových plynů. Iniciovala je mladá Švédka nominovaná na Nobelovu cenu za mír.

Vše začalo v srpnu minulého roku, kdy mladá Švédka Greta Thunberg proseděla celé dny před švédským parlamentem a vyžadovala snížení emisí. Po všeobecných volbách pak pokračovala v protestech každý pátek. V prosinci pak promluvila na klimatické konferenci OSN v Polsku, a v lednu přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V obou případech kritizovala politiky za nedostatečné reakce na změny klimatu a žádala o rozhodnější kroky na ochranu životního prostředí. A tak se Greta stala inspirací pro celosvětovou studentskou kampaň, která má za cíl donutit politiky k důslednější ochraně životního prostředí.

Právě díky své iniciativě při boji za lepší klimatické podmínky ji tři norští poslanci navrhli na Nobelovu cenu za mír. „Nominovali jsme Gretu, protože klimatická hrozba je možná jednou z nejvýznamnějších příčin válek a konfliktů,“ řekl Freddy André Övsteg, jeden z norských poslanců. 

V Americe bojuje za klima Gretina velká fanynka

Druhou iniciátorkou stávky je mladá Američanka Isha Clarke, která samu sebe popisuje jako velkého fanouška právě Grety Thunberg. Isha se zapojila do studentských protestů proti změně klimatu. Společně s mladými lidmi se snažila přesvědčit kalifornskou senátorku Dinannu Feinstein, aby hlasovala pro usnesení The Green New Deal. Podle tohoto plánu by do roku 2030 neměly státy vypouštět žádné emise skleníkových plynů a mělo by se plně využívat obnovitelných energetických zdrojů. I přesto, že byla schůzka se senátorkou neúspěšná, mladou aktivistku zviditelnila a senátoři a kongresmani ji přestali brát na lehkou váhu.

„Chci, aby politici nejen hlasovali pro schválení The Green New Deal, ale aby o svých názorech také veřejně mluvili a vysvětlovali je široké veřejnosti. Potřebujeme politiky, kteří uznají, že klimatická krize je skutečnou otázkou a je to něco, čím se musíme právě teď zabývat,“ řekla Clarke pro list The Guardian. Isha chystá v Americe studentské stávky za lepší klima, inspirovala se v Británii a jiných částech Evropy. Ve Spojených státech pomáhala zorganizovat právě velkou studentskou stávku, která se konala v pátek 15. března.

Studenti stávkují i v České republice 

Studentské stávky za klima samozřejmě neprobíhaly jenom v zahraničí. V Česku se stávkovalo například v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci nebo Liberci. Čeští vědci dokonce vydali prohlášení, ve kterém vyjadřují studentské stávce podporu. Prohlášení podepsalo více než 100 akademiček a akademiků a jeho hlavním iniciátorem je fyzikální chemik profesor Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Zobrazeno 1295 krát
Naposledy upraveno: so., 16. březen 2019 23:53
Karolína Manová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste