Vytisknout tuto stránku
ne., 6. březen 2022 21:17

Mladí herci se snaží zpopularizovat klasickou literaturu. Inscenace na motivy Karoliny Světlé měla premiéru

Zleva: produkční Eliška Drbohlavová a herci Vojtěch Franců a Viktorie Hrachovcová Zleva: produkční Eliška Drbohlavová a herci Vojtěch Franců a Viktorie Hrachovcová Zdroj: Vlastní fotografie
Most - 25. února proběhla premiéra autorské inscenace BARBORA: Kresby z Ještědí na motivy povídky Karoliny Světlé. Jde o jeden z projektů, kterými chce divadelní soubor NOTDIS přivést mladou generaci ke čtení klasiků 19. století. Inscenace bude zaměřena na středoškoláky a soubor se s ní v následujících týdnech přestaví i v jiných městech.

V pátek 25. února se v prostorech mostecké Základní umělecké školy F. L. Gassmanna konala premiéra inscenace BARBORA: Kresby z Ještědí. Přibližuje příběh dvou lidí, jejichž život se promění příchodem nečekané choroby. V inscenaci zazněly autentické dopisy Karoliny Světlé a Jana Nerudy.

Představení, které je autorským projektem na motivy povídky Nebožka Barbora z díla Karoliny Světlé, je koncipováno jako scénický dialog dvou herců, Viktorie Hrachovcové a Vojtěcha Franců, kteří oba v současnosti studují činohru na divadelní fakultě pražské Akademie múzických umění. Povídka Nebožka Barbora pochází z roku 1873 a byla vydána v cyklu Kresby z Ještědí. Jedná se o nejkratší povídku, kterou Světlá vydala. Povídka se dramatizace dočkala úplně poprvé, i jiná díla Karoliny Světlé se inscenují zřídkakdy.

„Když se dnes řekne Karolina Světlá, tak vás úplně nenapadne něco cool,“ poznamenal Vojtěch Franců. Se souborem NOTDIS („nová turnovská divadelní scéna“) si dává za cíl to změnit. „Chceme pracovat s náměty z 19. století, protože si myslíme, že je tam mnoho důležitých témat,“ vysvětlil.

Dle produkční Elišky Drbohlavové projekt cílí především na středoškoláky. „Nemáme v plánu to hrát na základních školách. Záměrem je oslovit starší teenagery, je to spíš pro gymnázia a jiné střední školy,“ uvedla. „Je to pro nás příležitost, jak jim ukázat, že literatura 19. století není jen něco, co musí číst kvůli škole, vést si čtenářský deník, a pak je z toho někdo zkouší. Je to i něco, co je může bavit.“

Skloubit zkoušky a představení s nabitým školním rozvrhem není vždy jednoduché, ale divadelníci z NOTDISu to nevidí jako nepřekonatelnou překážku. „Snažíme se hrát večer, o víkendech, kdykoli není škola, tak se prostě hraje,“ prohlásil Franců.

NOTDIS se s inscenací BARBORA: Kresby z Ještědí v blízké době představí také v rodném Turnově, v Hradci Králové a v Praze. Na konci května se chystá přímo na festival Karoliny Světlé ve Světlé pod Ještědem, kde hodlá navázat spolupráci s místními sdruženími a kulturními institucemi.

Divadelní soubor NOTDIS vznikl v Turnově už před 14 lety a stále si až na výjimky udržuje své původní složení. Odkaz na Turnov v názvu považují členové do jisté míry jen za symbolický, působí totiž i v jiných projektech a profesionálních nebo studentských divadlech. Všichni v současnosti studují umělecké obory na vysokých a středních školách jako jsou divadelní i filmová fakulta AMU, Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku a další. Věnují se scenáristice, dramaturgii, animaci, herectví, designu, divadelní produkci a dalším oborům.

Zobrazeno 527 krát
Naposledy upraveno: st., 30. březen 2022 13:24
Ondřej Doseděl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste