Vytisknout tuto stránku
st., 11. březen 2020 10:49

Modrá nebo růžová? Rekolům v Olomouci nově konkuruje Nextbike

Zahájení provozu kol od Nextbike na Horním náměstí Zahájení provozu kol od Nextbike na Horním náměstí Zdroj: Nextbike
Olomouc – Růžová kola fungující na principu sdílené ekonomiky brázdí olomoucké ulice již šestým rokem. V pátek jim přibyla nová konkurence. Společnost Nextbike Czech Republic nyní do krajského města přivezla 300 jízdních kol a nabízí několik tarifů, které umožní dopravu na bicyklu z jedné strany města na druhou.

Olomouc je nyní desátým městem, kde Nextbike jezdí. Společnost nabízí jízdní kola s hliníkovým rámem, na která se snadno nastupuje, jednotlivé kusy disponují přehazovačkou o třech rychlostech. Bicykl si zájemci mohou zapůjčit přes mobilní aplikaci dostupnou na platformách iOS a Android. Pro majitele starších telefonů je ale k dispozici i vypůjčení za pomocí automatického hlasového systému IVR. Každé kolo je sledováno pomocí GPS a má namontovaný postranní stojánek, pro jeho zaparkování tedy není potřeba cyklistický stojan.

Růžová Rekola, která vznikla v roce 2013, jsou v Česku služebně starší. Již minulý rok se ale potýkala s příchodem konkurence v Ostravě, kde Nextbike vyhrál veřejnou zakázku na bikesharing. Cenově se nabídky jednotlivých poskytovatelů příliš neliší. Třicet minut jízdy vychází u obou z nich na 16 korun, za měsíční tarif u Nextbike zaplatíte 149 korun. Rekola mají na měsíční období dvě různé varianty, za služby srovnatelné s konkurencí připlatíte o téměř padesát korun více. Nový provozovatel sdílených kol je také vstřícnější ke studentům, kteří si za využití studentského průkazu ISIC mohou přijít u měsíčního tarifu na značnou slevu.
V období nouzového stavu si Rekola budou moci zájemci půjčit zdarma. „Do 27.3. jsou Rekola zdarma. Moc děkujeme přátelům z Prusa Research a Rohlik.cz za pomoc, díky nim to je možné," píše firma na svém webu.

V Olomouci by nové bicykly mohli využít právě studenti. „Po městě se sice většinou přesouvám pěšky a kolo jsem si zatím nepůjčoval, ale je dobře, že tady ta nabídka je. Kdybych se někdy potřeboval projet na kole, aspoň mám na výběr z víc možností," komentuje situaci student přírodovědecké fakulty Jan Plecháč.

Oba provozovatelé fungují na principu sdílené ekonomiky. Ta se ve světě stala populární s příchodem služeb typu Airbnb.com, Couchsurfing nebo Uber. Projekt se v Olomouci rozjel bez dotační podpory města. Jeho provozu ale přispívá například nákupní centrum Galerie Šantovka.

Nyní je navíc možné jízdou na bicyklu od Nextbike přispět na dobrou věc. Společnost se totiž spojila s charitativní nadací Kapka naděje a z každé jízdy věnuje 1 korunu na její konto. Výtěžek poté poputuje do Fakultní nemocnice Olomouc.

Zobrazeno 1436 krát
Naposledy upraveno: pá., 13. březen 2020 14:42
Martin Šenovský

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste