Vytisknout tuto stránku
st., 2. prosinec 2015 20:37

Na obzoru je nástupce klasické Wi-Fi. Li-Fi má rychlost až 224 Gb/s

Li-Fi (Light Fidelity) je nová technologie estonské firmy Velmenni založená na přenosu dat pomocí světla. Při prvních testech v několika kancelářích jako reálném prostředí dosáhla firma rychlosti přenosu dat 1 gigabit za sekundu. Průměrná rychlost Wi-Fi je o poznání menší. Jako nejvyšší teoretickou rychlost Li-Fi forma uvádí 224 gigabitů za sekundu, což se dá například představit jako stažení 18 filmů o velikosti 1,5Gb za 1 sekundu. Firma by chtěla dorazit na trh během 3 až 4 let. Pro nadšence technologií jsou už teď k dostání prototypy, především od čínských výrobců.

Výzkum technologie přenosu dat pomocí světla začal už v roce 2010. Odborníci z tohoto odvětví tvrdí, že v budoucnu může být každá LED žárovka použita jako ultrarychlá alternativa Wi-Fi. "Vše, co musíte udělat, je přidat malý mikročip ke každému osvětlovacímu zařízení, které by tak začalo plnit dvě funkce najednou - osvětlení a bezdrátový přenos dat. V budoucnu tedy nebudeme mít jen 14 miliard žárovek. Můžeme mít 14 miliard Li-Fi spotů po celém světě pro čistší, zelenější a dokonce i světlejší budoucnost," předpovídá Harald Haas, jeden z průkopníků Li-Fi.

Profesor Harold Haas byl jedním z prvních, kteří začali tuto technologii rozvíjet. Cílem snažení bylo využít spektrum světla pro přenos dat podobným způsobem, jako se to děje u Wi-Fi. Inženýři jsou ve vyvíjení fotodiod a přijímačů opravdu rychlí. Přepínání fotodiod pro přenos dat proto probíhá v řádu nanosekund, takže není viditelné pro lidské oko. V praxi to znamená, že žárovka svítí a zároveň odesílá data a člověk to nijak nezaregistruje. Pro srovnání - rychlost odezvy v rámci Wi-Fi se pohybuje v řádech milisekund, což znamená tisíckrát pomaleji.

Nic však není jen pozitivní. Nevýhodou a problémem Li-Fi se může stát fakt, že světlo nedokáže projít zdí. Není tedy možný přenos mezi místnostmi. Paradoxně se i tato nedokonalost může stát výhodou, protože bude snadnější přenos zabezpečit před infiltrací.

Zobrazeno 2748 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:00
Daniel Podlipný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste