Vytisknout tuto stránku
út., 17. prosinec 2019 09:55

Na obzoru je převrat v bioelektronice

Vědci z University of Bath vyvinuli umělý neuron. Vědci z University of Bath vyvinuli umělý neuron. Zdroj: zdroj: University of Bath
Vědci vyvinuli první umělý neuron, který lze připojit na nervový systém. Měl by pomoci při léčbě chronických onemocnění, jako jsou nemoci cév nebo srdce. Umělý neuron má léčit dokonce i Alzheimera či Parkinsonovu nemoc. Výzkum, který prováděli vědci z University of Bath v jihozápadní Anglii byl nedávno publikován v časopise Nature Communications.

Výzkum vedl profesor Alain Nogaret z katedry fyziky University of Bath. Výzkumníci vyvinuli umělé neurony, které jsou na křemíkovém čipu a umí se chovat jako biologické neurony. Takové křemíkové neurony přesně napodobují živé neurony reagující na řadu stimulací. Využití najdou v medicínských implantátech a bioelektronických zařízení. Především proto, že spotřebují jen velmi málo energie, přibližně asi jednu miliardtinu výkonu mikroprocesoru.

Vývoj umělých neuronů byl však obrovskou výzvou, protože neurony mají složitou biologii a obtížně předvídatelné neuronové odpovědi. Navíc je velmi těžké studovat jejich chování. Vědcům z University of Bath se ale nakonec povedlo umělý neuron vyvinout. Takové umělé neurony, které reagují na elektrické signály z nervového systému, jako jsou skutečné neurony, jsou v medicíně hlavním cílem po celá desetiletí.

Vědci doufají, že by tento objev mohl léčit různá onemocnění, která zahrnují špatnou funkci neuronů. Umělé neurony by neurony mohly nahradit tak, že budou správným způsobem reagovat na biologické okolí a obnoví tak fungování neuronů v těle pacienta.

Zobrazeno 1063 krát
Naposledy upraveno: st., 18. prosinec 2019 12:02
Viktorie Ryšková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste