Vytisknout tuto stránku
út., 26. duben 2022 23:12

Na pomoc s uprchlickou krizí dostane Česko téměř 10 miliard korun

Eurobankovky Eurobankovky Zdroj: moerschy, Pexels.com: https://pixabay.com/cs/photos/pen%c3%adze-bankovky-euro-ruka-bankovka-1005464/
Česká republika obdrží od Rozvojové banky Rady Evropy 9,8 miliard korun. Guvernér banky Carlo Monticelli to slíbil českému ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). Stejnou částku potom může banka poskytnout Česku jako úvěrové financování. Finanční pomoc na zvládnutí uprchlické krize se Česko snaží dostat i pomocí Evropské komise. Požádalo o ni i společně se zeměmi nejzasaženějšími vlnou uprchlíků.

Na zvládnutí krize bude potřeba přes 50 miliard
Z Fondu pro migranty a uprchlíku uvolní Rozvojová banka RE bezmála deset miliard korun pro pomoc se zvládnutím uprchlické krize. Peníze půjdou z Fondu pro migranty a uprchlíky a mají Ministerstvu vnitra ulehčit integraci ukrajinských uprchlíků. Ministerstvo zahraničí odhaduje, že na zvládnutí krize budou potřeba dvě miliardy Eur, tedy přes 50 miliard korun. Rozvojová banka je připravena poskytnout navíc úvěr v rozpětí od 4,9 do 9,8 miliard korun na humanitární potřeby uprchlíků. Podle ministra financí Stanjury je však na prvním místě především pomoc matkám s dětmi, kteří z Ukrajiny před válkou utekli. Peníze jsou v takovém případě dle jeho slov na druhém místě, uvedlo Ministerstvo financí.
Součástí finančního balíčku je kromě zajištění bydlení a integrace také jednorázový příspěvek pro uprchlíky ve výši 5000 korun na zajištění základních potřeb.

O finanční pomoc Česko žádá i Evropskou komisi
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš požádal spolu se zeměmi V4, Bulharskem, Rumunskem a pobaltskými státy o další pomoc ke zvládnutí uprchlické krize. Podle něj je členským státům Evropské unie, které se o uprchlíky starají, potřeba poslat dodatečnou finanční pomoc. Zasažené země k tomu chtějí využít existující i dodatečné zdroje, které má unie k dispozici. K tomu je však potřeba změnit některé podmínky pro jejich čerpání. Ministr Bartoš inicioval a společně s osmi dalšími zeměmi odeslal návrh na jejich přepracování. Uvedlo to Ministerstvo pro místní rozvoj. Českou iniciativu bude vzhledem k předsednictví ČR v Radě EU přebírat Estonsko. Evropská unie se na začátku dubna rozhodla, že na pomoc s uprchlickou krizí mezi členské státy rozdělí sto miliard Eur, součástí tohoto balíčku byla i částka 40 Eur pro jednotlivé uprchlíky na zajištění nutných potřeb.

Kromě pomoci členským státům posílá Evropská unie finanční pomoc i zemím nečlenským. Kromě Ukrajiny dostala tento měsíc humanitární pomoc například Moldávie, podle Evropské komise šlo o pět milionů Eur.

Zobrazeno 658 krát
Naposledy upraveno: st., 27. duben 2022 20:58
Šimon Franc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste