Vytisknout tuto stránku
čt., 12. říjen 2017 12:08

Slovácko žije hodami

Ratiškovický kroj Ratiškovický kroj Zdroj: Eliška Kordulová
Slovácko - V tomto chvílemi ponurém podzimním období celé Slovácko ožívá. V září, říjnu a listopadu se každý víkend konají v některé z obcí tradiční hody a nejen krojovaní propukají v hodové veselí.

V srdci Slovácka, tedy v Uherském Hradišti a jeho okolních vesnicích se začíná hodovat už v pátek večer, kde probíhá tzv. „zapalování hodů." Pokračuje v sobotu hodovou mší a průvodem po obci, kdy si chasa v čele s podstárkem, který nese zodpovědnost za celé veselí, vyzvedne nejčastěji dva páry stárků mladších a starších. Nejdříve se vyzvedne stárek a později stárka, která u svého domu předá stárkovi právo a po celou dobu nese dort. Stárci jsou hlavní pár hodů a vedou celou hodovou chasu a hodový průvod.  Poté, co starosta hody povolí, se chasa, která jde převážně v párech, přesouvá do místního kulturního domu. Tam se koná hodová zábava se sólem pro stárky, jejich rodiče a starostu obce. Také se chasa často pochlubí se svým hodovým pásmem, které si pro všechny přítomné a návštěvníky připravila.

Kousek jižněji, v obci Ratíškovice nedaleko Vracova na Hodonínsku, jsou hody na první pohled stejné, ale přesto se liší nejen krojem, ale i formou. Konají se zde každoročně tři hodové zábavy, v pátek beseda u cimbálu, v sobotu diskotéka. Až v neděli propukne hlavní program, tedy průvod pro stárky. Večer se koná hodová zábava a v pondělí se koná dopíjení a dojídání svátečních dobrot, zákusků, koláčků a dortů. Okolí Uherského Hradiště je známé spíše pod pojmem dozvuky hodů, které se tady konají asi měsíc po hodech. V některých obcích formou babských hodů, kdy si dívky a chlapci na zmíněný večer prohodí role a kroje.

Pokud tedy budete mít některý z nadcházejících víkendů čas, nechte se unést pohodovou a veselou hodovou atmosférou a vypravte se na hody do některé ze slováckých vesnic.

Zobrazeno 2870 krát
Naposledy upraveno: čt., 19. říjen 2017 11:31
Nikol Kutálková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste