Vytisknout tuto stránku
pá., 12. duben 2019 11:55

Na Vysočině probíhá jarní úklid přírody

Pytle plné odpadků Pytle plné odpadků Zdroj: město Žďírec
Vysočina - V rámci Dnu Země, který připadá na 22. dubna, probíhá na Vysočině akce jménem Čistá Vysočina, která si klade za cíl vyčistit přírodu především v okolí silnic a na veřejných prostranstvích, kde bývá po zimě nejvíce odpadků. Úklid probíhá v rozmezí čtrnácti dnů, a to od pondělí 8. do neděle 21. dubna. V letošním roce se jedná již o jedenáctý ročník.

Dobrovolníci se během ledna a února zaregistrovali na stránkách Kraje Vysočina a vybrali si úsek, který chtějí uklidit. Od kraje pak dostali zdarma pytle.

„Pokaždé, když jsem jela autobusem domů, sledovala jsem plné příkopy přibývajících odpadků. Byla jsem z toho akorát naštvaná, až jednou jsem zahlédla sousedku, které to nedalo a s rukavicemi a pytlem vyrazila uklízet. Další rok jsem se k ní připojila a letos se akce účastníme už po osmé. Naším největším úlovkem bylo pět pneumatik, nacházeli jsme ale taky spoustu překvapivých věcí, jako je nerozbalený salám, čerstvý chleba nebo pánské spodky. Naštěstí už lidé nehází do příkopů plné igelitky odpadků tak, jak tomu bylo dříve,“ říká jedna z dobrovolnic, Iva Kybeková.

Účastníci posbírané odpadky třídí na plasty a komunální odpad. Plné pytle pak nechávají zavázané vedle komunikace a Krajská správa spolu s údržbou silnic Vysočiny je odveze. Ve městech zajišťuje svoz plných pytlů firma, která má na daném místě na starost svoz odpadu.

„Čistá Vysočina probíhá v celém našem kraji a tradičně se na sběru odpadků podílejí obce, neziskové organizace, školy, firmy ale i jednotlivci. Děkujeme všem, kteří se k nám připojí a pomohou ke zkrášlení prostředí, v němž společně žijeme,“ uvedl Martin Hyský, politik projektu Zdravý Kraj Vysočina a místní Agenda 21. 

Od roku 2016 do letoška se akce aktivně zúčastnilo přes 22 tisíc dobrovolníků a vysbírali na 259 tun odpadu.

Zobrazeno 1259 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2019 12:40
Daniela Kybeková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste