Vytisknout tuto stránku
po., 17. duben 2017 17:50

Nebezpečná hra Modrá velryba je v Česku, tvrdí policie

Hra je pojmenována po sebevražedném chování velryb. Hra je pojmenována po sebevražedném chování velryb. Zdroj: flickr.com
Praha - Policie varuje děti a jejich rodiče před nebezpečnou internetovou hrou zvanou Modrá velryba, která se v posledních dnech údajně rozšířila z rusky mluvících zemí do vod českého internetu. Náplní této hry zaměřené na mladistvé má být série padesáti úkolů, které hráče dovedou až k sebevraždě. 

„Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež," upozorňuje tisková mluvčí Policie ČR Ivana Nguyenová. Policie zatím koná preventivní kroky a snaží se spojit s administrátory Facebooku a Instagramu, na kterých se hra šíří nejvíce. "Dále prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála," doplňuje Nguyenová.

Hráči se do hry přihlásí pomocí speciálních hashtagů, tedy hesel uvozených křížkem, které publikují na svých účtech na sociálních sítích. Poté se jim ozve kurátor, který jim postupně zadává úkoly. Ty mají začínat jednoduchými" aktivitami, jako je sledování hororů a strašidelných videí, a končit sebepoškozováním. Pokud chce hráč Modrou velrybu úspěšně dohrát, musí splnit padesátý úkol, kterým má být sebevražda.

Mnoho serverů ale Modrou velrybu označilo za hoax. Podle rádia Svobodná Evropa se v Rusku, Kazachstánu a Kyrgyzstánu za poslední půlrok vyskytly desítky sebevražedných pokusů a sebevražd, ale ani bližsí vyšetřování neprokázalo jejich souvislost s hrou Modrá velryba. Český web e-bezpečí.cz považuje hru za marketingový tah, který měl původně přilákat nové uživatele na sociální sítě.

Hra se jmenuje podle neobjasněného sebevražedného chování velryb, které občas bez zjevné příčiny hroadně vyplouvají na pláže, kde potom na suchu uhynou.

Zobrazeno 3392 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 22:00
Zuzana Příhodová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste