Vytisknout tuto stránku
ne., 18. březen 2018 20:01

Nedávno jí hrozil zánik, teď se na jemnickou dráhu vrátí běžný provoz

Výletní souprava na trati Jemnice - Moravské Budějovice. Výletní souprava na trati Jemnice - Moravské Budějovice. Zdroj: Facebook - Jemnická dráha/Jemnice railway
Třebíčsko - Před sedmi lety se konalo smuteční rozloučení s pravidelnou dopravou na železniční trati z Jemnice do Moravských Budějovic. Regionální dráha byla na prodej. Vlaky se tam ale vrátí už na Velký pátek.

Správa želizniční dopravní cesty před měsícem zrušila prodej železniční trati, protože Kraj Vysočina se rozhodl znovu objednat na této dráze dopravu. Trať se nyní připravuje na zahájení běžného provozu, který by měl zajišťovat pražský dopravce Railway Capital. Zatím půjde jen o víkendový provoz. V rámci slavnostního zahájení 30. března vyjede na koleje souprava historických vozů z roku 1913, která jezdila na trase Bratislava - Vídeň. Poté pravidelnou dopravu zajistí motorový vůz 810.

Obnovení provozu potěšilo členy Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě, kteří život na železnici udržovali svou aktivitou. „V roce 2011, kdy spolek vznikl, to vypadalo beznadějně. Věřím, že na obnovení provozu mají podíl i naše dlouholeté akce,“ řekl předseda spolku Martin Kouřil pro idnes.cz.

Spolek se sídlem v Moravských Budějovicích vypravil několikrát během sedmi let na trať vlastní výletní soupravu. „Ukázalo to turistický potenciál trati a vrátilo to na ni určitou kategorii cestujících,“ podotkl Kouřil. Běžnou dopravou aktivity spolku nekončí. Vyhlídková souprava bude jezdit na 1. máje, během jemnické slavnosti Barchan a o prázdninových víkendech.

Zobrazeno 1856 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 16:35
Pavel Šťastný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste