Vytisknout tuto stránku
st., 23. listopad 2022 22:00

Nepropásněte poslední šanci navštívit výstavu ve stopách Zdeňka Buriana

Nepropásněte poslední šanci navštívit výstavu ve stopách Zdeňka Buriana Zdroj: Wikipedia Commons
Dernisáž výstavy Pravěký svět aneb ve stopách Zdeňka Buriana se uskuteční 12. prosince 2022 v Památníku Petra Bezruče. Výstava prezentuje tři výtvarníky, kteří jsou představitelé paleoartu a společně svými výtvory navazují na dílo Zdeňka Buriana.

V Slezském zemském muzeu se už několik měsíců pořádá výstava Pravěký svět aneb ve stopách Zdeňka Buriana. Celá výstava se zakončí 12. 12. letošního roku v 15 hodin. Kurátorkou výstavy je Monika Szturcová, která je vedoucí Památníku Petra Bezruče. Na výstavě si můžete prohlédnout výtvory tří autorů. Arnošta Hanáka, který již vytvořil přes tisíc prací a některé jeho práce můžete zahlédnout například v časopise ABC. Petra Modlitbu, jeho práce můžete znát nejen z muzeí, ale taky z odborných časopisů. Vladimír Rimbal je hlavně ilustrátor, jeho ilustrace se objevují v asi v dvaceti populárně-naučných časopisech a v řadě knih. Všichni tři autoři se věnují paleoartu, což je umělecký směr zabývající se rekonstrukcí pravěkého světa. Autoři se řadí do skupiny pokračovatelů Zdeňka Buriana.

Výstava představuje průřez tvorbou těchto tří umělců. Ve sbírce, která obsahuje více jak dvacet originálních děl, můžou návštěvníci zahlédnout olejomalby, malby i kresby. Obrazy zachycují tehdejší faunu i flóru. Díky nim mohou lidé nahlédnout do jednotlivých období pravěku, od prvohor až ke čtvrtohorám. Uvidíte život jak na souši, tak ve vodě, setkáte se s dinosaury, mamuty, močály nebo pralesy. Celou výstavu doplňují knihy výtvarníků a připravené omalovánky pro děti.

Na výstavu jste se mohli podívat již od 25. února, a to vždy od středy do soboty. V rámci výstavy byla v dubnu a květnu možnost navštívit workshop, který pořádala muzejní edukátorka Eva Schwanová, která celou výstavu doprovázela svým výkladem. Workshop byl vytvořen pro rodiče s dětmi, kteří po prohlídce dostali plátno, kde mohli popustit uzdu své fantazii a vyzkoušet si malování ve stylu paleoartu.

Zobrazeno 615 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2022 21:52
Amálie Bártková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste