Vytisknout tuto stránku
čt., 17. březen 2022 12:54

Nová výstava v galerii Telegraph, poznejte abstrakci z ptačí perspektivy

Výstava Neuralscape Výstava Neuralscape Zdroj: telegraph.cz
V olomoucké galerii Telegraph právě probíhá výstava Neuralscape od Jana Poupěte. Koncept ukazuje umělecká díla, jejichž středobodem je krajina. Nejedná se však o tradiční (mimetické) krajiny, ale o jejich abstraktní formy.

"Způsob, jakým malíř Jan Poupě vyjadřuje krajinu, není ani mimetický, ani čistě abstraktní. Jde o mentální dekonstrukci vnímání prostoru přenesenou na plátno. Umělec používá nástroje, které nám pomáhají vnímat prostor jako perspektivu nebo měřítko nápaditým způsobem. Ohýbá je a rozkládá na prvočísla, aby je pak mohl přetvořit do nové krajiny," vysvětluje Jan Dotřel, kurátor výstavy.

Výstavní prostor je utvářen a propojen velkoformátovou olejomalbou 320 x 450 cm, čímž se stává site-specific instalací (instalace navržena pro konkrétní prostor, se kterým se dále pracuje).

"Mou inspirací je mé okolí. Krajina a město prochází změnami. Každý obraz je zasazen na nakloněnou rovinu a nahlížen stylizovanou perspektivou z ptačí perspektivy. Možnost vidět věci shora ve mně vzbuzuje pocit naděje, realizace a povznesení. Tato perspektiva souvisí s technologickým pokrokem v letectví a kosmonautice, ale také způsobuje znepokojivý pocit sledování a ztráty soukromí," komentuje Poupě.

Autor výstavy si na české výtvarné scéně vybudoval pozici především díky svým tradičním olejomalbám v geometrické podobě. V jeho tvorbě dominují dvě témata, prvním je problematika fyzikálního jevu proudění, a tím druhým je fenomén reprezentace krajiny. Výstava Neuralscape se věnuje zejména tématu druhému, tedy způsobu rozumění krajině, její zpětné interpretaci a jejímu vnímání.

Návštěvníci se mohou setkat i s experimentální sochou věnovanou jednomu ze základních prvků přítomných v krajině. Vychází z umělcovy dlouhodobé fascinace aerodynamikou a proudění vzduchu v prostoru.

Galerie Telegraph také pořádá komentovanou prohlídku, která se bude konat 23. března v 18 hodin. Galerie je otevřena od úterý do pátku od 9 do 19 hodin a od soboty do neděle od 10 do 18 hodin. Vstup do expozice i prohlídka s průvodcem jsou zdarma. Výstava probíhá do 1. května.

Zobrazeno 311 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 10:39
Simona Mácková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste