Vytisknout tuto stránku
pá., 24. září 2021 23:28

Odchází výrazná politická osobnost. Angela Merkelová už nebude německou kancléřkou.

Po šestnácti letech budou mít Němci nového kancléře. Angela Merkelová končí v čele německé vlády po čtyřech volebních obdobích. Její éra formovala jak německou, tak evropskou politiku. Nepochybně se tak zapíše do učebnic dějepisu.

Německo - Na podzim roku 2018 oznámila německá kancléřka Angela Merkelová, že v příštích volbách už nebude kandidovat do Spolkového sněmu, a tudíž už nebude pokračovat její kancléřství. Byl to začátek konce první ženy v čele Německa. Kancléřka se ve svých 67 letech chce úplně stáhnout z politiky. Její éra skončí v neděli 26. září po uzavření volebních místností.
Vystudovaná fyzikální chemička se v roce 2005 stala první ženou v čele německé vlády jako předsedkyně liberálně konzervativní strany Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU). V době své nejvyšší popularity byla médii nazývána nejmocnější ženou světa a lídryní Evropské unie. Je známá svým stále stejným účesem, stylem oblékání a chladnou hlavou, se kterou řeší problémy. Při jejich řešení se vždy pokoušela najít kompromis.
Za jejího kancléřství prošla Evropa a svět několika krizemi a změnami. Během čtyř volebních období rodačky z Hamburgu se vystřídali tři američtí a čtyři francouzští prezidenti, Evropská unie se rozšířila o tři státy a následně o jeden přišla. Pravděpodobně nejtěžší zkoušce čelila Angela Merklová v roce 2015, kdy se rozhodla otevřít Německo pro statisíce migrantů. Tehdy pronesla svůj známý výrok „wir schaffen das“ (v překladu „zvládneme to“). Za tento krok si vysloužila velkou chválu ale také ostrou kritiku. Německé „Železné lady“, jak se jí někdy média přezdívají, kvůli tomu klesla popularita, podle svých slov ale její země udělala, co bylo nutné. Její popularita nikdy neklesla výrazně hluboko. Podle deníku Die Welt jsou s kancléřkou na konci její vlády spokojeny dvě třetiny Němců.
V posledních letech čelila Merkelová dalším problémům. Přišel Brexit, jako velká rána pro velmi evropsky orientovanou kancléřku. Vztahy mezi Evropou a Spojenými státy lehce skřípaly během mandátu Donalda Trumpa, který s německou kancléřkou nenašel společnou řeč. Nakonec přišla koronavirová pandemie, kterou sama Merkelová označila za největší krizi její třicetileté politické kariéry.
Kdo Angelu Merkelovou v křesle německého kancléře nahradí, není zatím jasné. Podle předvolebních průzkumu mají zhruba stejné šance jak Armin Laschet za koalici CDU/CSU, tak Olaf Scholz za SPD. Jisté je jen to, že skončí éra pravděpodobně nejvýznamnější německé političky.

Zobrazeno 654 krát
Naposledy upraveno: po., 27. září 2021 17:53
Lea Gentric

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste