Vytisknout tuto stránku
ne., 15. duben 2018 22:12

Okrasné květiny i zelenina uprostřed vozovek. I takto se dá protestovat

Okrasa v ulicích Bruselu Okrasa v ulicích Bruselu Zdroj: Francois Lenoir, Reuters
Belgie - Ulice v Bruselu s příchodem jara doslova rozkvétají. Místní aktivisté totiž začali do výmolů uprostřed ulic sázet květiny. Dávají najevo svou nespokojenost s aktuálním špatným stavem silnic.

„Výmoly samozřejmě otravují každého. Já ale nechci být negativní, myslím že tohle je pozitivní a vtipný způsob, jak toto téma dostat na stůl," říká pro idnes.tv mladý aktivista Anton Schuurmans, který s vysazováním květin začal před několika týdny.

Anton Schuurmans vyráží každý den do ulic s pytlem zeminy, připravený vytvořit z bruselských ulic v doslova barevnou mozaiku. Do každého výmolu, na který při své procházce narazí, zaseje novou a mladou rostlinu, ať už se jedná o okrasnou květinu, nebo užitečnou zeleninu. Ty pak chodí pravidelně zalévat.

Hlavní iniciátor tohoto protestu ale není zdaleka jediný, komu stav silnic vadí. Díry uprostřed silnic totiž nerozčilují jen auta, ale také cyklisty a chodce. Před nějakou dobou se Antonovi povedlo přesně to, co chtěl. Jakmile zasadil na jednom místě květinu, za pár dní výmol silničáři opravili. Všichni si přejí, aby to podobným způsobem pokračovalo nadále. „Myslím, že je to hezké, něco takového by se mělo dělat po celé Belgii," prohlásil občan Mathieu Tazaiux v anketě pro agenturu Reuters.

S vysazováním květin nezačal Anton Schuurmans zdaleka jako první. Podobnou aktivitu vyzkoušeli občané New Yorku, Bathu, Edingburghu, britského města Plumtree, kde tedy vyzkoušeli o trochu jinou metodu. Obyvatelé začali oslavovat narozeniny jednoho z výmolů a k jeho druhým narozeninám mu na protest přinesli dort se svíčkami.

V České republice, konkrétně v Římské ulici v Praze, jednoho dne obyvatelé také upozornili na špatný stav silnic, a to výrazným zeleným sprejem. O týden později se silnice začala opravovat.

Zobrazeno 1544 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. duben 2018 14:55
Radka Kmochová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste