Vytisknout tuto stránku
po., 8. duben 2019 21:23

Olomouc opět rozzáří Noční běh pro Světlušku

Noční běh pro Světlušku Noční běh pro Světlušku Zdroj: Jiří Vrba
Olomouc - Za dva týdny, tedy ve čtvrtek 25. dubna, proběhne již osmý ročník charitativního Nočního běhu pro Světlušku. Startovat se bude v devět hodin večer od atletického stadionu. Běžci poběží potmě a na cestu si budou svítit čelovkou. Jde o akci, při které všichni účastníci svým startovným přispívají v plné výši na pomoc lidem se zrakovým postižením. Cena startovného je 300 korun.

Každý účastník si může vybrat ze dvou tras. Přes Bezručovy sady povede okruh dlouhý 2,3 kilometru a bude na každém, zda ho oběhne jednou, nebo dvakrát. „Letos poběžím už po čtvrté a moc se na to těším. V poslední době jsem začala víc sportovat, takže si dám ty dvě kola," říká školačka Linda Kybeková. 

Prvních 650 účastníků, kteří si zaplatí startovné předem, dostane jako bonus balíček s čelovkou, běžeckou termofólií, vakem na záda a slevovým voucherem.

Před vypuknutím samotného běhu bude probíhat program, ve kterém vystoupí pozvaní hosté, zahraje kapela a moderátoři poskytnou zúčastněným spoustu rozhovorů. Moderovat akci bude Pavel Juráš z Českého rozhlasu. Dále se na akci mohou účastníci setkat se známými osobnostmi, které si vyzkouší roli traséra a poběží se zrakově postiženým. Bude to paralympijský vítěz Jaroslav Ježek, moderátorky z talkshow Kilák a další. 

12 milionů pro postižené

Noční běh pro Světlušku se koná každý rok na pěti místech České republiky, a to v Olomouci, Praze, Brně, Plzni a Jihlavě. Za uplynulých sedm ročníků vybrali pořadatelé pro Světlušku již dvanáct milionu korun. V loňském roce padly na těchto akcích rovnou dva rekordy. Zaběhat si přišlo přes 7 000 běžců a vybralo se neuvěřitelných 2,8 milionů korun, které doputovaly na pomoc dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Každý z běžců naplňuje motto běhů, tedy že i ve tmě má smysl běhat, a spojit tak pomoc druhým s příjemným zážitkem,“ říká Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli. Pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením a podporuje ty, kteří se učí žít ve tmě.

Zobrazeno 1268 krát
Naposledy upraveno: út., 9. duben 2019 21:31
Daniela Kybeková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste