Vytisknout tuto stránku
út., 2. duben 2019 09:40

Olomouc se zapojí do kampaně Česko svítí modře

2. duben je Světový den zvýšení povědomí o autismu 2. duben je Světový den zvýšení povědomí o autismu Zdroj: nadejeproautismus.cz
Olomouc – Stejně jako mnoho míst po celé republice se i olomoucké hejtmanství zapojí do kampaně Česko svítí modře. Jejím cílem je zvýšit povědomí o problémech lidí, kteří trpí poruchami autistického spektra neboli autismem. Celorepubliková kampaň odstartovala včera, 2. dubna. To je zároveň den, na který připadá Světový den zvýšení povědomí o autismu.

Na podporu kampaně Česko svítí modře se v noci ze 2. na 3. dubna rozsvítila modře budova krajského úřadu v Olomouci. „Nasvícení krajského úřadu není prázdné gesto. Olomoucký kraj se o potřeby lidí s autismem stará dlouhodobě. Pomáháme organizacím, které s nimi pracují a máme dokonce i vlastní pracovní skupinu, jejímž úkolem je problematiku autismu řešit,“ připomněl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Kraj podporuje například projekty neziskových organizací, díky nimž se lidé s autismem a jejich blízcí učí jak se lépe vypořádat s touto nemocí. Hejtmanství také buduje síť dalších služeb, které jim budou v budoucnu k dispozici. „Jde nám o to, aby byl Olomoucký kraj přívětivým místem pro každého člověka, ať už žije s hendikepem, či bez něj,“ dodal hejtman Okleštěk.

Kampaň je charakteristická modrou barvou, protože je symbolem komunikace. To je jedna ze tří oblastí, které dělají lidem s poruchou autistického spektra problémy. V dnešní době žije v České republice kolem 200 000 osob s touto poruchou.

V České republice se mimo jiné rozsvítí i jiné významné budovy, patří mezi ně například ministerstvo dopravy, financí, pro místní rozvoj a spravedlnosti nebo také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Zapojí se i budova Poslanecké sněmovny.

Svoji podporu lidem s PAS a jejich rodinám můžete vyjádřit i vy, stačí třeba sladit oblečení do modra nebo si vzít nějaké modré doplňky. Můžete se také zúčastnit některé z akcí nebo nasvítit svoje obydlí na modro.

Zobrazeno 1015 krát
Naposledy upraveno: st., 3. duben 2019 17:29
Karolína Manová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste