Vytisknout tuto stránku
st., 10. srpen 2022 16:24

Olomoucká náplavka. Protipovodňové opatření, ale i budoucí kulturní místo, jen ne pro cyklisty

Olomoucká náplavka. Protipovodňové opatření, ale i budoucí kulturní místo, jen ne pro cyklisty Zdroj: Jan Andreáš, Blanka Martinovská, město Olomouc
Olomouc - Podél řeky Moravy město realizuje protipovodňová opatření, mezi které patří i téměř dokončená náplavka. Na konci června město zprovoznilo most na Masarykově třídě, práce pokračují dál na náplavce a nábřežních stěnách. Okolí řeky má mít novou podobu do letošního podzimu, nový prostor umožní více propojit řeku se životem města, ovšem řeší se hrbolatý povrch dlažby a možná reklamace.

Promenáda na pravém břehu řeky Moravy v Blahoslavově ulici v Olomouci pomalu míří ke konci úprav. V minulosti dodávky materiálů potřebných pro vydláždění a obklad nábřeží nabraly zpoždění a termíny se tak posunuly. „II. B etapa protipovodňových opatření v Olomouci je z pohledu změn nejnáročnější ze staveb, které Povodí Moravy aktuálně realizuje. Stavba pokračuje, měla by být dokončena v září letošního roku,“ řekl během slavnostního pojmenování nového Mostu Václava Rendera.

Zapomenutá cyklostezka
Dělníci v Blahoslavově ulici už začali ve čtvrtek pokládat dlažbu. Pracují s kostkami dvou odstínů, které jsou nicméně nebroušené a mají ostré hrany. To by mohl být problém pro cyklisty a rodiče s kočárky. „Nevím, kde se informace o cyklostezce vlastně zrodila. Na odboru životního prostředí je k nahlédnutí kompletní projektová dokumentace, jejíž součástí cyklostezka nikdy nebyla. Nikdo z těch, kteří postup stavby kritizují a fabulují o doplnění zapomenuté cyklostezky, neprojevil zájem se s projektem seznámit,“ odpovídá vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Podle Pavla Bednaříka Povodí Moravy při stavbě nezohlednilo, že pod mostem má vést cyklostezka. „Náprava bude v tuto chvíli složitá a bude určitě znamenat vícenáklady. Dokážu si představit možnost realizace hladkých pruhů pro cyklisty, jako je tomu na pražské náplavce, ale jestli to bude možné, nevím. Město bude situaci řešit formou reklamace a následné opravy po dokončení,“ řekl pro Hanácké novinky.

Nové kultuní místo
Na promenádu širokou přes 10 metrů se sejde po schodišti, které bude na třech místech. Počítá se i s bezbariérovým provozem a přístupem z vody. Nový prostor nabídne příležitosti pro volnočasové aktivity „Chtěl bych poprosit občany o trpělivost při realizaci projektu. Výsledek, tedy bezpečná řeka s příjemným nábřežím, bude rozhodně stát za to. Řeka a její nábřeží by měly být pro Olomoučany místem pohody, odpočinku a příjemných procházek, nikoliv rizikovým faktorem a důvodem k obavám,“ komentuje situaci 1. náměstek primátora Martin Major.

Zobrazeno 674 krát
Naposledy upraveno: st., 10. srpen 2022 21:02
Terezie Línková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste