Vytisknout tuto stránku
st., 14. listopad 2018 20:49

Olomouc nabídla noc pod širým městským nebem

Noc venku Noc venku Zdroj: Facebook Noc venku Olomouc
 V noci 14. listopadu se v Olomouci konala akce, která odvážným otužilcům nabídla nahlédnutí do života bez domova. Lidé měli možnost strávit noc pod širým nebem a lépe tak pochopit, s čím se potýkají lidé, kteří tráví noci venku za teplých letních večerů i mrazivých zimních nocí. Tentorkát lidé složili hlavu ve Zbrojnici, areálu Knihovny Univerzity Palackého.

Olomouc - Jedinou podmínkou organizátorů bylo, aby každý z účastníků donesl trvanlivé potraviny, či hygienické potřeby a prostředky v hodnotě minimálně 50 korun. Ty jsou uložené a budou použity v zimním období, kdy se do záslužných činností pustí programy jako Charity Olomouc a sesbíraným jídlem pomohou dál.

Tento rok akci doprovázel bohatý program, který započal vernisáží výstavy Kde domov můj v půl šesté večer. Pokračoval koncerty nejrůznějších žánrů, workshopy a otevřenými diskusemi, jejichž cílem bylo problematiku přiblížit a nastínit i z trochu jiné perspektivy. Do projektu se zapojila i Armáda ČR, která poskytla potraviny a zajistila tak spánek s plným žaludkem.

Dobročinná iniciativa s tradicí

Poprvé se tato událost na území České republiky konala v roce 2012, kdy se organizace ujala Ostrava. Po jejím vzoru se o rok později připojila i Olomouc, kde letos proběhla Noc venku už po šesté.

Prvotní iniciativa podpořit lidi bez domova touto zajímavou formou přišla z Anglie před několika lety, kdy se skupinky studentů rozhodly dostat tuto problematiku do hlubšího povědomí lidí. Dnes je do podobných akcí zapojeno 17 měst, malých i velkých, a to jen na území České republiky.

Zobrazeno 1522 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. listopad 2018 21:15
Adriana Kosmáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste