Vytisknout tuto stránku
st., 7. prosinec 2022 20:31

Omezení sexuálního života v Indonésii: manželství nebo celibát

Omezení sexuálního života v Indonésii: manželství nebo celibát Zdroj: Paul García Fotografía paulgarciafotografia - https://unsplash.com/photos/gc0BvNeGfuM Image Gallery
V Indonésii vydal parlament kontroverzní zákon, který omezuje práva nesezdaných párů. Kromě pohlavního styku mezi partnery zakazuje i jejich soužití ve společné domácnosti. Za jeho porušení hrozí i vězení.

Indonéská vláda v úterý představila nový zákony nejen omezující kritiku vůči státu, ale i upravující práva nesezdaných párů. Za tři roky, kdy vyjde zákon v platnost, nebudou moct spolu provozovat sex ani sdílet společnou domácnost. Za porušení tohoto nařízení může hrozit až rok vězení. Zákon by se měl týkat nejen místních, ale i cizinců a turistů.
To vyvolalo značné obavy o budoucnost turismu, neboť je jedním z hlavních zdrojů příjmu. Kvůli nedostatku návštěvníků během pandemie indonéská ekonomika utrpěla značné ztráty a v současnosti se snaží z této krize vzpamatovat. Zavedením zákona může Indonésie potenciálně přijít o klientelu, která jezdi si zde užít. Například australští studenti, kteří tvoří nezanedbatelnou část návštěvníků, jezdí každoročně na ostrov Bali oslavit absolvování střední školy.
Mluvčí za ministerstvo spravedlnosti se pokoušel uklidnit veřejnost tím, že turistů se zákon pravděpodobně nedotkne. K perzekuci je totiž potřeba stížnost ze strany rodičů či dítěte jednoho z párů. Andreas Harsono z nevládní organizace Human Rights Watch zaměřené na výzkum lidských práv na toto prohlášení pohlíží skepticky. Veřejnoprávní vysílací společnosti Australian Broadcasting Corporation (ABC) sdělil: „Řekněme, že australský turista má přítele nebo přítelkyni v Indonésii. Jeho nebo její rodiče mohou turistu nahlásit, a pak bude mít i on problém kvůli zákonu.“ Harsono též kritizoval samotný způsob, jakým by byl zákon aplikován v běžném životě. Myslí si, že vyšetřování porušení zákona jen na základě stížnosti rodinných příslušníků je velice nebezpečný. Také hrozí, že zákon bude vymáhán selektivně, čehož se může snadno zneužít.

 

Zobrazeno 473 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 21:51
Monika Kroupová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste