Vytisknout tuto stránku
ne., 27. březen 2016 14:49

Opavou v dubnu proteče festivalová Řeka

Opava – Slezská metropole se v dubnu stane dějištěm jubilejního 20. ročníku kulturního festivalu Další břehy. S podtitulem Řeka letos návštěvníky provede napříč vlastní historií. V programu proto nabídne řadu témat, kterými se zabýval v minulých letech.

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v pátek 8. dubna, ale již první dubnový den vystoupí v rámci festivalu v opavském Music Clubu 13 umělec Václav Koubek s kapelou. "Písně, filmy či povídky z Koubkovy dílny prozrazují, že do klubů zavítá přírodně lyrický, chlapsky melancholický, plebejsky kritický, živelně vtipný a především velmi citlivý pozorovatel labyrintu světa i (ráje) srdce," napsal novinář Vít Kouřil ve svém díle Pozoruhodné půlstoletí Václava Koubka.

V den zahájení festivalu si v Opavě připomenou letošní 400. výročí od narození britského spisovatele a dramatika Williama Shakespeara. U této příležitosti se v kostele sv. Václava od 13 hodin uskuteční přednáška překladatele Shakespearova díla Martina Hilského, nazvaná Fenomén Shakespeare. Na ni naváže od 17 hodin průvod masek se startem na Ptačím vrchu a následný program v Domě Umění a Kulturním domě Na Rybníčku.

V sobotu 9. dubna poběží na stanici Český rozhlas Vltava od poledne do půlnoci dvanáctihodinový pořad s názvem Opava srdce Slezska. Od 19 hodin uslyší posluchači tohoto speciálu také živý přenos koncertu opavské hudební skupiny Ladě, který se uskuteční v Café Evžen na Beethovenově ulici.

Dalšími slavnými osobnostmi, kterými se bude festival ve svém průběhu zabývat, budou folkař Vladimír Merta, který opavským koncertem oslaví své 70. narozeniny, básník Egon Bondy, léčitel Vincenz Priessnitz, herec a divadelní improvizátor Jaroslav Dušek, učitel národů Jan Amos Komenský nebo král a císař Karel IV.

Zobrazeno 2196 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:21
Tomáš Labanc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste