Vytisknout tuto stránku
út., 24. listopad 2020 16:03

Ostravané se dočkají pomníku na památku obětí ostravského střelce

Budoucí pamětní deska na památku obětem Budoucí pamětní deska na památku obětem Zdroj: Vlastní autorství
 Ostrava- 10. prosince uplyne přesně rok od vyvraždění civilistů v budově porubské polikliniky. Duševně nemocný muž tehdy chladnokrevně vlastní střelnou zbraní zavraždil sedm civilistů.

 

 Útok proběhl v čekárně traumatologie, přičemž obětmi byli výhradně pacienti čekající na zdravotní vyšetření. Později, po několikahodinovém stíhání policií, byl dopaden a pod nátlakem nakonec obrátil zbraň i proti sobě. Vražedný útok si tedy vyžádal celkem osm obětí.

Necelý rok od krvavé tragédie Ostrava představí památník odkazující na černý den novodobých dějin města. Náklady na jeho výrobu si spravedlivým dílem rozdělilo město, kraj a fakultní ostravská nemocnice, v jejímž areálu se bestiální atentát odehrál. Autorské dílo pochází z předlohy lokálního umělce Lukáše Dvorského, jenž vyhrál výběrové řízení vyhlášené městem už letos v lednu. Ten vzpomínkové místo pojal jako pamětní desku s vyhloubenou dítou asociující prosincové popraviště v prostorách polikliniky. Celkové náklady pietního piedestalu se vyšplhaly na 1,8 miliardy korun.

 

Zobrazeno 634 krát
Naposledy upraveno: so., 5. prosinec 2020 14:57
Jan Grossmann

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste