Vytisknout tuto stránku
čt., 24. listopad 2022 11:01

Ostravská galerie přesídlila do unikátní budovy bývalých jatek, nově přibyla i zahrada

Pohled na budovu ostravských jatek z ulice Porážková Pohled na budovu ostravských jatek z ulice Porážková Zdroj: Lucie Červenková
Letos v květnu skončila rekonstrukce budovy bývalých jatek v Ostravě na ulici Porážková. Návrh na nový vzhled stavby vytvořil polský architekt Robert Konieczny. Momentálně prostory slouží jako hlavní sídlo městské galerie moderního umění Plato. Kolem galerie vzniká zelená oáza.

Objekt se skládá z několika částí, nejstarší z nich je chladírna, která vznikla v roce 1891. Dále ho tvoří část vepřové porážky, nové chladírny s věží a zastřešené atrium z roku 1954. Jatka svému účelu sloužila až do roku 1965, poté došlo k ukončení provozu a komplex postupně chátral. Proběhla demolice velké části objektů, které připadaly k areálu porážky. Na jejich místě vyrostl nový hobbymarket Bauhaus. Zbylé prostory odkoupilo město, v roce 2020 začalo rekonstruovat zpustlou budovu jatek. Architekt se rozhodl využít zejména původních materiálů, které podpořily historický ráz budovy, ale přidal také moderní prvky. Konieczny bývá označován za jednoho z průkopníků tzv. moving architecture, to potvrzuje zakomponováním pohyblivých prvků do stavby. Umožňuje tak výstavním sálům fungovat propojeně nebo odděleně a spojovat je s venkovním areálem. ,,Díky strojnímu mechanismu se těžké konstrukce stěn mohou otáčet a zvenčí otevírat výstavní prostory. Umělci získali kompletně nové výstavní možnosti a umění doslova může vyjít do prostoru kolem budovy, který se tím rovněž stává výstavním prostorem,“ uvedl architekt. 

Kromě výstavních sálů přibyla kavárna, zázemí pro edukaci i hydroponická farma na saláty. V září zahájila svou činnost v objektu galerie Plato vernisáží výstavy ,,Optimalizované bajky o dobrém životě“. Svá díla zde vystavilo patnáct umělkyň a umělců z Česka i zahraniční. Exponáty mají návštěvníky inspirovat k zamyšlení nad otázkou: ,,Co to vlastně je dobrý život a jak jej máme vést?“ Výstava bude k vidění do 1.1. 2023. 

 Také venkovní prostor kolem galerie prošel velkou proměnou. Cílem byl vznik pěší a relaxační zóny pro návštěvníky i umělce. Došlo k vysazení ovocných stromů, keřů, tvorbě záhonů a chodníků. Místo také obohatila dvě pítka. Prostranství oživuje vodní prvek v podobě jezírka, které nabízí přívětivé prostředí pro vodní rostliny a živočichy. Kromě toho budovu obklopuje nově vysetý trávník. V budoucnu galerie počítá s další výsadbou zeleně a vytvořením venkovní expozice.

 

zrekonstruovaná budova jatek

Při opravách byl kladen důraz na zachování historického rázu budovy.

 

V okolí jatek přibyly záhony

Venkovní prostor oživuje nová zeleň.

Zobrazeno 710 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2022 21:56
Lucie Červenková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste