Vytisknout tuto stránku
út., 6. duben 2021 21:36

Ostravský pride uspořádal benefiční koncert

Pozvánka na benefiční koncert Pozvánka na benefiční koncert Zdroj: https://www.facebook.com/events/175477560838569
Česká republika – Členové spolku Ostravský pride nám ukázali, že benefiční koncert lze uspořádat i v této nelehké době pandemie. Skrze Facebook Live vysílali 1. dubna živě koncert na podporu neziskové organizace Cioacia Czesia. Zahájení koncertu patřilo hudebnici a aktivistce Lence Králové a její klavírní improvizaci zvané Příchod jara. Poté následovala debata vedená moderátory Emmou Konečnou a Matějem Šťastným s členkou Cioca Czesia Lenkou Ptáškovou. Posledním vystupujícím byl zpěvák a účastník The Voice 2019 Lukáš Vincler.

Ostravský pride se stává pomalu rostoucí platformou, která mimo jiné také pomáhá queer umělcům napříč generacemi ukazovat svůj talent publiku, které jim rozumí a umí je ocenit. „Koncept koncertu s beneficí je náš oblíbený, protože vybrané peníze pomohou těm aktuálně nejpotřebnějším, anebo jsme pak díky nim schopni zajistit prostředí pro naše aktivity. Tentokrát budeme finance předávat organizaci Ciocia Czesia, která zajištuje důstojné interrupce polským ženám čelícím přísné polské perzekuci," vyjádřila se za Ostravský pride Emma Konečná. Ciocia Czesia vznikla za účelem podpory polských žen, na které dopadá zákon z ledna 2021 o zákazu interrupce. Legální by tedy měly být už jen potraty, které musí být provedeny z důvodu ohrožení života a zdraví matky, nebo jestliže žena otěhotněla v důsledku incestu či znásilnění. Polské slovo „ciocia“ znamená v překladu „teta“ a přesně tak se členky této organizace nazývají, tetičky.

První vystupujícím benefičního koncertu byla Lenka Králová, členka organizace Trans*parent, moderátorka série v Transu a mimo jiné také velice nadaná muzikantka. Lenku také můžete znát z dokumentu Lenka vaří, který vysílala ČT2 v rámci série Queer. Lenčina hudební vystoupení najdete na jejím facebookovém profilu či youtube kanálu.

Hostem tohoto živého vysílání byla také jedna z již zmíněných „tetiček“, a sice Eva Ptášková. Ptášková je aktivistkou a jak o sobě sama prohlašuje, hrdou feministkou. Pochází z česko-polské rodiny, tudíž se jí toto téma osobně dotýká hned z několika stránek. „Vždy jsem byla liberálně založená a vnímala kolem sebe velké bezpráví, až říjnové události v Polsku mě však donutily k aktivismu," sdělila Ptášková. Spolu se svými kamarádkami uspořádala pětidenní akci na podporu protestů. Poté se jí ozvali z Ciocia Czesia, zdali by neměla zájem se k nim přidat. Eva se této příležitosti chopila. Ze začátku hledala nemocnice, které by přijaly polské pacientky k úkonu interrupce, později se stala jednou z kmenových členek organizace. Vše, co v rámci pomoci dělají, je v souladu s českým i polským zákonem. „Trestní postih hrozí jen pokud nějaká osoba pomáhá přímo s interrupcí, my však pouze poskytujeme informace o tom, jak se dostat přes hranice, jaké podmínky splnit, jak se dostat do kliniky, která interrupce provádí a další," řekla Ptášková. Mezinárodní smlouva upravuje povolení k pobytu všem členům EU, pod tento zákon spadají také Polky, a právě díky tomu mají možnost podstoupit interrupci v kterékoliv zemi EU zcela legálně. 

Na závěr vystoupil Lukáš Vincler hned s několika covery známých interpretů jako jsou třeba Kodaline, Frank Sinatra, A Great Big World a Queen. Lukáš s Ostravským pridem již spolupracoval v rámci jejich pochodu hrdosti a nelze se divit, že tohoto nadaného začínajícího zpěváka pozvali také na tento benefiční koncert. Organizátoři také uspořádali benefiční sbírku, do které bylo možné pár dnů od odvysílání přispívat. Živé vysílání sledovalo 22 diváků, koncert je však stále přístupný ke zhlédnutí na tomto odkaze.

Zobrazeno 804 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. duben 2021 17:45
Sára Němcová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste